stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Jednotné nabíjačky budeme mať aj v počítačoch

Európsky parlament dnes definitívne schválil smernicu, ktorá zjednocuje koncovku pre nabíjačky malých elektronických zariadení na typ USB-C. Počas vyjednávaní v Bruseli sa zástupcom Európskeho parlamentu podarilo presadiť rozšírenie jej zásahu.

„Som veľmi rád, že sa nám vo vyjednávaniach podarilo presvedčiť Komisiu aj Radu k tomu, aby sme legislatívne zjednotili koncovky nabíjačiek nie len pre mobily, ale aj notebooky. Do značnej miery sa tak zjednoduší život používateľov a znížime záťaž životnému prostrediu,“ opisuje situáciu poslanec Ivan Štefanec (KDH), vedúci Slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane v Európskom parlamente, ktorý bol spoluiniciátorom tohto opatrenia.

Odborná štúdia komisie odhaduje, že zjednotením nabíjačiek dokážeme zredukovať objem elektronického odpadu o 11 000 až 13 000 ton ročne. Zákazník si totiž bude tiež môcť vybrať, či k novému zariadeniu bude potrebovať ďalšiu nabíjačku, alebo mu postačí pôvodná. Správa tiež prvý krát spomína potrebu zjednotenia štandardov pre bezdrôtové nabíjanie, ktoré vypracuje Komisia v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

Viac..  Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices