byty
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Obytné nehnuteľnosti v únii v druhom štvrťroku medzikvartálne zdraželi o 2,3 %

Ceny obytných nehnuteľností v eurozóne v druhom kvartáli medziročne stúpli o 9,3 percenta. Ceny rodinných domov a bytov v celej Európskej únii (EÚ) sa počas apríla až júna medziročne zvýšili o 9,9 percenta. Medzikvartálne obytné nehnuteľnosti v eurozóne aj v celej EÚ zdraželi zhodne o 2,3 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku ceny rodinných domov a bytov v druhom štvrťroku vzrástli výraznejšie, a to medziročne o 16,6 percenta a medzikvartálne o 5,5 percenta. Medzikvartálny rast cien na Slovensku bol v rámci EÚ tretí najsilnejší. Na tejto priečke bolo Slovensko spolu s Lotyšskom (5,5 %). Silnejší medzikvartálny rast bol len v Litve (5,9 %) a v Estónsku (8 %). Najmenej medzikvartálne obytné nehnuteľnosti zdraželi vo Švédsku (0,5 %), a vo Fínsku a Belgicku (zhodne 1,3 %).

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Medziročne sa v druhom kvartáli najmenej zvýšili ceny rodinných domov a bytov na Cypre (2 %), vo Fínsku (2,2 %) a Dánsku (2,8 %). Najvýraznejšie medziročne zdraželi obytné nehnuteľnosti v Estónsku (27,4 %), Česku (23,1 %), Maďarsku (22,8 %) a v Litve (22,1 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

nehnutelnost

Medziročné tempo rastu cien nehnuteľností sa vo štvrtom kvartáli vlaňajška spomalilo

Ceny rodinných domov a bytov v eurozóne v záverečnom štvrťroku 2022 medziročne stúpli o 2,9 …

Consent choices