zeleznica
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia a EIB začali štúdiu o prepojení železničných sietí únie, Ukrajiny a Moldavska

Európska komisia (EK) a Európska investičná banka (EIB) spúšťajú predbežnú štúdiu na preskúmanie, ako lepšie prepojiť ukrajinské a moldavské železničné siete s transeurópskou dopravnou sieťou (TEN-T). Rozchod koľají používaný vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ) je odlišný od rozchodu vo východnej Európe, čo sťažuje prepravu tovaru v oboch smeroch. To by sa dalo vyriešiť rozšírením rozchodu železníc EÚ cez hranice z Poľska a Rumunska na Ukrajinu a Moldavsko. Na svojej webstránke to uviedla EK.

Štúdia je kľúčový krok v príprave na lepšie prepojenie medzi EÚ a Ukrajinou a Moldavskom po vojne. „Štúdia je jedným zo strednodobých až dlhodobých opatrení stanovených v akčnom pláne Linky solidarity a úzko súvisí aj s návrhom Komisie z júla 2022 o rozšírení TEN-T na Ukrajinu a Moldavsko. Týmto spôsobom pripravujeme pôdu pre dlhodobejšie riešenia, podporujeme Ukrajinu v jej povojnovom obchode a rekonštrukcii krajiny s cieľom najmä odstrániť medzeru v interoperabilite na hraniciach,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre dopravu Adina Văleanová.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Technická poradenská služba EIB JASPERS, ktorá úzko spolupracuje so všetkými dotknutými krajinami, má na starosti dokončenie štúdie do mája 2023.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices