elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ a USA zriadili pracovnú skupinu na riešenie sporu o elektrických vozidlách

Európska únia (EÚ) a Spojené štáty zriadili pracovnú skupinu, ktorá sa má venovať sporu pre batérie do elektromobilov. Kongres Spojených štátov v auguste schválil zákon o znižovaní inflácie (IRA), na základe ktorého majú kupujúci elektromobilov nárok na daňový kredit až do výšky 7 500 dolárov, pokiaľ vozidlo beží na batériu vyrobenú v Severnej Amerike s minerálmi vyťaženými alebo recyklovanými na kontinente. EÚ sa domnieva, že toto opatrenie predstavuje potenciálnu transatlantickú obchodnú prekážku, ktorá diskriminuje zahraničných výrobcov.

Európska komisia v stredu oznámila, že šéf kabinetu jej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej Bjoern Seibert sa v Berlíne stretol s americkým námestníkom poradcu pre národnú bezpečnosť Mikeom Pyleom, aby začali činnosť skupiny. Jej prvé stretnutie by sa malo uskutočniť na budúci týždeň.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Demokrati v americkom Kongrese zahrnuli kredit do zákona o politike v oblasti klímy a zdravotnej starostlivosti ako spôsob stimulácie domácej výroby batérií a elektrických vozidiel. Výrobcovia v Európe a Južnej Kórei, ktorí predávajú milióny vozidiel v USA, však pohrozili, že podajú právne sťažnosti Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices