zbran
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Únia chce aktualizovať pravidlá týkajúce sa strelných zbraní na civilné použitie

Európska komisia navrhuje aktualizovať pravidlá Európskej únie (EÚ) o dovoze, vývoze a tranzite strelných zbraní na civilné použitie. Odhaduje sa, že v EÚ sa v rukách civilistov nachádza až 35 miliónov nelegálnych strelných zbraní, pričom zhruba 630-tisíc strelných zbraní je evidovaných so statusom ako ukradnuté alebo stratené v Schengenskom informačnom systéme. Referuje o tom web Komisie.

Aktualizované pravidlá uľahčia legálny obchod so strelnými zbraňami na civilné použitie a znížia administratívne zaťaženie výrobcov, predajcov a používateľov strelných zbraní. Revidované pravidlá posilnia bezpečnosť a vyriešia problém obchodovania so strelnými zbraňami a umožnia koordinované kontroly a hodnotenia rizík s cieľom zlepšiť vysledovateľnosť strelných zbraní.

„Obchodovanie so strelnými zbraňami živí organizovaný zločin v rámci EÚ a plodí politickú nestabilitu v susedstve EÚ. Ako zákonodarcovia to musíme dobehnúť. Reforma, ktorú navrhujeme, odstráni medzery v existujúcich pravidlách, ktoré sa často obchádzajú, čo vedie k pašovaniu strelných zbraní a ich presmerovaniu do EÚ. Sprísňujeme naše pravidlá pre strelné zbrane, aby legálne zbrane, napríklad používané na šport alebo poľovníctvo, neskončili v rukách zločincov a teroristov,“ povedal podpredseda Európskej komisie pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Podľa eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej zločinci neustále menia spôsob pašovania zbraní do Európskej únie. Vraví, že vnútorná bezpečnosť EÚ musí byť postavená na dobrej spolupráci pri presadzovaní práva, dobrých spravodajských informáciách a transparentných postupoch. „Musíme byť o krok vpredu. Tento návrh to robí. Taktiež zjednodušuje pravidlá pre legitímnych vlastníkov strelných zbraní a podniky,“ poznamenala 58-ročná švédska politička.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Štáty EÚ a Európsky parlament sa v pondelok dohodli na predĺžení bezcolného dovozu niektorých poľnohospodárskych …

Consent choices