pole
Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Brusel vyzval Rusko, aby zmenilo rozhodnutie od odstúpení od dohody o exporte obilia z Ukrajiny

Európska únia vyzvala Rusko, aby zmenilo svoje rozhodnutie o odstúpení od dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov, ktorá umožnila export ukrajinského obilia cez Čierne more. Rozhodnutie Ruska zrušiť dohodu o vývoze cez Čierne more ohrozuje hlavnú trasu exportu veľmi potrebného obilia a hnojív, ktorý rieši globálnu potravinovú krízu spôsobenú vojnou Moskvy proti Ukrajine, napísal na mikroblogovacej sieti Twitter vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Informuje o tom web The Guardian.

OSN: Generálny tajomník rokuje o pokračovaní dohody o exporte obilia z Ukrajiny cez Čierne more

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres odložil cestu na samit Ligy arabských štátov do Alžíru po tom, ako Rusko zastavilo realizáciu dohody o exporte ukrajinského obilia cez Čierne more. Generálny tajomník je „hlboko znepokojený terajšou situáciou,“ povedal jeho hovorca. „Generálny tajomník pokračuje v intenzívnych kontaktoch s cieľom ukončiť ruské prerušenie podieľania sa na iniciatíve exportu obilia cez Čierne more,“ uviedol jeho úrad. Informuje o tom portál cnn.com.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Moskva v sobotu oznámila, že od dohody odstupuje po ukrajinskom útoku dronmi na Krym. Kyjiv obvinil Rusko z vymyslenia si „fiktívneho teroristického útoku“ a z využívania dohody o exporte obilia na „vydieranie“.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices