EK investuje 3mld. eur do projektov na urýchlenie energetickej nezávislosti Európy od ruských fosílnych palív

Európska komisia vo štvrtok spustila tretiu výzvu na predkladanie projektov v rámci Inovačného fondu EÚ. Výzva s rozpočtom tri miliardy eur podporí veľké projekty zamerané na zavádzanie priemyselných riešení na dekarbonizáciu Európy. Výzva s osobitným zameraním na priority plánu REPowerEU poskytne dodatočnú podporu smerom k ukončeniu závislosti EÚ od ruských fosílnych palív.

Zhodne po miliarde eur poputuje na oblasti všeobecnej dekarbonizácie a inovatívnej elektrifikácie v priemysle a vodík. Dovedna 700 miliónov eur pôjde na projekty týkajúce sa výroby čistých technológií a sumou 300 miliónov eur podporia stredne veľké pilotné projekty v oblasti prevratných alebo prelomových technológií v rámci hlbokej dekarbonizácie vo všetkých oprávnených sektoroch fondu.

Projekty budú posudzovať hodnotitelia podľa úrovne ich inovácie, potenciálu vyhnúť sa emisiám skleníkových plynov, prevádzkovej, finančnej a technickej vyspelosti, zvyšovania potenciálu a efektívnosti nákladov. Výzva je otvorená pre projekty v členských štátoch EÚ, na Islande a v Nórsku do 16. marca 2023. Tie projekty, ktoré vyhodnotia ako dostatočne zrelé na udelenie grantu, budú môcť využiť pomoc Európskej investičnej banky na rozvoj projektu.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

V dňoch 29. a 30. novembra 2022 sa bude konať webinár o skúsenostiach z predchádzajúcej výzvy a informačný deň, aby potenciálni žiadatelia mali možnosť získať informácie a klásť otázky týkajúce sa novej výzvy.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices