migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Francúzsko a Nemecko tlačia na Taliansko, aby otvorilo prístavy tisícke migrantov

Francúzsko a Nemecko vyzývajú novú taliansku vládu, aby otvorila prístavy takmer tisíc ľuďom, ktorých humanitárne organizácie zachránili v Stredomorí. Niektorí z nich sú pritom na mori už viac ako dva týždne. Humanitárne organizácie, ktoré sa o migrantov starajú, upozorňujú na zhoršujúce sa podmienky, vrátane ľudí spiacich v zime na podlahe a šírenia horúčok.

Nový taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi však navrhol nové opatrenia, v rámci ktorých tvrdí, že mimovládne organizácie porušujú procedúry tým, že nesprávne koordinujú svoje záchranné operácie, čím položil základy pre to, aby Taliansko zatvorilo prístavy. Piantedosi tiež požiadal krajiny, pod ktorých vlajkami sa lode plavia, aby zasiahli. Taliansky postoj, teda ticho v reakcii na opakované žiadosti o bezpečný prístav, v podstate zablokoval tri záchranné lode na mori, čo pripomína pôsobenie bývalého talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý je v súčasnosti zodpovedný za prístavy ako minister infraštruktúry. Medzičasom však talianske úrady umožňujú príchody ľuďom, ktorých zachránia talianske hliadky, vrátane 456, ktorí vo štvrtok dorazili do Kalábrie.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin sa v piatok vyjadril, že medzinárodné právo jasne hovorí, že Taliansko, ako najbližší prístav „musí loď prijať“, odkazujúc na plavidlo Ocean Viking s 234 ľuďmi na palube plaviace sa pod nórskou vlajkou. Prevádzkuje ho skupina SOS Méditerranée, ktorá má jedno zo sídel vo Francúzsku. Nemecké ministerstvo zahraničia zase vo štvrtok informovalo, že požiadalo Taliansko, aby urýchlene pomohlo lodi Humanitarian 1, ktorá sa plaví pod nemeckou vlajkou a má na palube 179 ľudí. Loď sa v súčasnosti nachádza východne od Sicílie a vezie 100 maloletých bez sprievodu, vrátane sedemmesačného bábätka, informovala charita SOS Humanity, ktorá loď prevádzkuje.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Francúzsko a Nemecko podľa Darmanina ubezpečili Taliansko, že sú pripravení prijať časť migrantov, takže Taliansko „záťaž neponesie samo“. Na mori je aj loď Geo Barents Lekárov bez hraníc, ktorá sa plaví pod nórskou vlajkou a vezie 572 ľudí, vrátane 60 maloletých bez sprievodu, rodín s deťmi a seniorov.

Humanitárne organizácie odmietajú obvinenia z obchádzania procedúr s tým, že je ich povinnosťou zachraňovať ľudí v ohrození na mori. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov sú prímorské štáty povinné prijať ľudí zo záchranných lodí tak rýchlo, ako je to možné a vlády by mali spolupracovať, aby preživším poskytli bezpečné miesto.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices