simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/ a podpredseda Európskeho parlamentu. PHOTO: European Union 2022.

Michal Šimečka: Priblížili sme sa k tomu, aby Tisovu ulicu vo Varíne museli premenovať

Slovensko sa priblížilo k tomu, aby ulice už nemohli byť pomenované po vojnových zločincoch a aby Tisovu ulicu vo Varíne museli premenovať. Vyhlásil to podpredseda Európskeho parlamentu a šéf Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. V Národnej rade SR dnes prešiel v prvom čítaní návrh novely zákona o obecnom zriadení z dielne PS, ktorý pripravil teológ Miroslav Kocúr a predložil poslanec Tomáš Valášek.

„Naša snaha napraviť dieru v legislatíve a zaviesť povinnosť premenovať ulice vojnových zločincov padla na úrodnú pôdu. Tomáš Valášek dokázal v prvom čítaní presvedčiť dostatočný počet poslancov a poslankýň, že je dôležité vyslať spoločnosti jasný a dôležitý signál,“ uviedol Šimečka. Za novelu zákona o obecnom zriadení v prvom čítaní hlasovalo 66 poslancov a poslankýň zo 129 prítomných. Názvy verejných priestranstiev a ulíc tak v prípade schválenia novely v druhom a treťom čítaní už nebudú niesť kontroverzné mená a uctievať predstaviteľov autoritárskych režimov. „Pevne verím, že slovenský parlament už v poslednom kroku nezaváha a povie jasné ‚nie‘ fašizmu v našich dejinách,“ uzavrel Šimečka.

Predkladateľ návrhu Tomáš Valášek žiada do zákona o obecnom zriadení doplniť vetu: „Neprípustné je určiť názov ulice alebo iného verejného priestranstva po predstaviteľoch režimu Slovenska z rokov 1939 až 1945 alebo iného režimu založeného na fašistickej či nacistickej ideológii.“ Okrem toho požaduje doplniť, že toto nebude platiť, ak ide o predstaviteľov režimu, ktorí sa zapojili do odporu proti takémuto režimu.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Vo Varíne v okrese Žilina sa spolu so spojenými voľbami konalo 29. novembra miestne referendum o premenovaní ulice Dr. Jozefa Tisu. Nebolo však úspešné, pretože sa ho zúčastnilo 47 percent oprávnených voličov z celkového počtu 3 036. S premenovaním ulice súhlasilo 360 ľudí, proti bolo 1 053 voličov.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices