brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europarlament a Rada sa dohodli na presadzovaní dohôd medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom

Vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie (EÚ) sa predbežne dohodli na pravidlách presadzovania dohôd medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v prípade, že ich Veľká Británia poruší. Týka sa to Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ a Dohody o obchode a spolupráci, ktorá nasledovala po brexite. Inštitúcie o tom informujú na svojich webstránkach.

Text zahŕňa viacero opatrení, ktoré by EÚ mohla v prípade potreby prijať. Patria tam nápravné, vyrovnávacie a kompenzačné opatrenia v mnohých oblastiach; dočasné pozastavenie príslušného preferenčného zaobchádzania s určitými výrobkami; odmietnutie, zrušenie, pozastavenie, obmedzenie alebo podmienenie oprávnení alebo povolení leteckých dopravcov a ich prevádzky či opatrenia obmedzujúce obchod, investície alebo iné aktivity.

Dohoda splnomocňuje Európsku komisiu prijať tieto opatrenia prostredníctvom vykonávacieho aktu, pričom v prípade potreby uvedie ich trvanie. Akékoľvek prijaté opatrenia musia byť vždy primerané a zároveň účinné pri podnecovaní dodržiavania príslušných dohôd zo strany Spojeného kráľovstva, uvádza Rada. Aby predbežná dohoda o konečnej podobe nariadenia nadobudla platnosť, musí ju v hlasovaní schváliť Parlament a Rada zase vydať príslušné rozhodnutie.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

Štúdia, v ktorej sa posudzuje potenciálny vplyv desiatich dohôd o voľnom obchode (nedávno uzavretých alebo …

Consent choices