Podpora Ukrajiny v EP. PHOTO: FB Sonia Mellak

Brusel sľubuje pomoc Ukrajine napriek maďarskému vetu

Vysokopostavení predstavitelia Európskej únie sľúbili, že zabezpečia, že Ukrajina dostane v budúcom roku finančnú pomoc 18 miliárd eur po tom, ako Maďarsko uvoľnenie týchto financií vetovalo. Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis novinárom povedal, že EÚ musí dodržať svoje sľuby Ukrajine. „Ukrajina je krajina vo vojne. Naliehavo potrebuje našu podporu a my jednoducho nemôžeme dovoliť jednému členskému štátu, aby vykoľajil alebo zdržal túto finančnú pomoc,“ vyhlásil Dombrovskis. Informuje o tom web The Guardian.

Krok maďarského premiéra Viktora Orbána je všeobecne vnímaný ako pokus vplývať na separátny spor o prístup Maďarska k fondom Európskej únie v objeme 13 miliárd eur. Český minister financií Zbyněk Stanjura vyhlásil, že peniaze Ukrajine pôjdu, či budú od 27 alebo od 26 členských štátov EÚ. Člen Európskeho parlamentu Daniel Freund z frakcie Zelených obvinil Orbána zo zneužitia veta tak, ako to doteraz nikto neurobil. „Rukojemníkom pre neho sú dokonca peniaze pre ukrajinské nemocnice… EÚ nájde cesty podpory Ukrajiny aj bez Maďarska,“ dodal.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Namiesto toho, aby sa zabezpečila jednomyseľná podpora pomoci Ukrajine, maďarské veto spôsobilo, že ostatných 26 členských štátov EÚ bude musieť vypracovať komplikovanejší technický plán, aby sa zabezpečilo, že pomoc bude môcť do Kyjiva prúdiť aj v novom roku. Mnohé národy vnímajú taktiku maďarského premiéra Viktora Orbána ako jemne zastretý pokus vydierať EÚ, aby uvoľnila miliardy eur na financovanie plánu obnovy po pandémii koronavírusu, ktoré boli pozastavené.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices