ceny energii
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia vyzvala na zvýšenie ochrany spotrebiteľov v energetike

Eurokomisár pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľov Didier Reynders a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simson v pondelok usporiadali online podujatie, na ktorom sa zástupcovia sektora energetiky dohodli na súbore spoločných zásad na zvýšenie podpory spotrebiteľov. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.

Na podujatí sa zúčastnili zástupcovia európskych spotrebiteľských organizácií, regulačných orgánov, distribútorov a dodávateľov energií. Tí formálne podporili spoločné vyhlásenie vyzývajúce dodávateľov, distribútorov, regulátorov a spotrebiteľské organizácie, aby zaviedli odklady vyúčtovania prostredníctvom platobných plánov, aby sa vyhli jednostranným zmenám zmlúv, poskytli lepšie informácie o spotrebe a optimalizovanom využívaní energií a chránili ľudí pred odpojením v prípade finančných problémov.

Reynders sa vyjadril, že je treba zabezpečiť, aby spotrebitelia využívali najvyššiu úroveň ochrany, boli dostatočne informovaní a mali k dispozícii riešenia. „V skutočnosti sa od vypuknutia energetickej krízy v odvetví energetiky zistilo množstvo nekalých praktík vrátane neodôvodneného zvyšovania cien, agresívnej reklamy a neprimeraného tlaku na zmenu poskytovateľa. Je veľmi dôležité, aby sme sa spojili a riešili takéto praktiky,“ povedal.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

„Mnoho Európanov má problémy s platením svojich účtov za energie a my musíme zabezpečiť, aby túto zimu nikto nezostal v mraze. Vyžaduje si to zosúladenú činnosť dodávateľov energií, národných regulačných orgánov, prevádzkovateľov sústav a spotrebiteľských organizácií, aby sa vyrovnali s dôsledkami energetickej krízy spôsobenej brutálnou vojnou Ruska proti Ukrajine,“ prízvukovala zas Simson.

Pondelkové podujatie je výsledkom stretnutí eurokomisie z posledných týždňov so zástupcami európskych spotrebiteľských organizácií, regulačných orgánov, distribútorov a dodávateľov energií s cieľom identifikovať spoločný základ pre dodatočné dobrovoľné opatrenia na ochranu spotrebiteľov, ktoré presahujú existujúci regulačný rámec počas tejto zimy.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Európski poslanci v utorok prijali nové pravidlá EÚ na ochranu spotrebiteľov s cieľom lepšie reagovať …

Consent choices