lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: FB ML.

EÚ pripravuje preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím

V súčasnosti neexistuje žiadny systém vzájomného uznávania štatútu osoby so zdravotným postihnutím medzi členskými krajinami, čo vedie k mnohým problémom pri cestovaní, uznávaní zliav zo vstupného, cestovného či nemožnosti prístupu k rôznym aktivitám,“ vysvetľuje Miriam Lexmann (KDH/EĽS) potrebu zavedenia celoeurópskeho jednotného preukazu.

Európsky preukaz si v rámci pilotného projektu už vyskúšali ľudia v ôsmich členských štátoch Únie. Aj ich názory sa zohľadnili pri vyhodnocovaní pilotnej fázy projektu. Na tomto základe bude Európska komisia pripravovať legislatívu.

„Konzultácia s osobami so zdravotným postihnutím a vôbec so všetkými, ktorých sa daná iniciatíva týka, je kľúčovým princípom, ktorý musí byť pri tvorbe preukazu zohľadnený. Aj preto Komisia spustila výzvu na predloženie názorov, do ktorej sa môžu zapojiť aj obyvatelia Slovenska,“ pripomína princíp tvorby dôležitých rozhodnutí Miriam Lexmann.

Slováci sa môžu vyjadriť vo svojom jazyku do 21. decembra písomne vyplnením dotazníka.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Všetkých k tomu povzbudzujem, pretože práve informácie od verejnosti napomôžu k účinnej právnej úprave, ktorá prinesie skutočné zlepšenie pre osoby so zdravotným postihnutím a ich rodiny,“ hovorí Miriam Lexmann, ktorá ako členka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) apeluje na prijatie takéhoto preukazu od začiatku svojho mandátu.

Európska komisia predloží legislatívny návrh na zavedenie preukazu do konca roka 2023.

O mam

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices