hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Europoslanec Martin Hojsík: Nerobíme dosť na to, aby sme chránili ľudí pred toxickými látkami

hojsíkZačneme témou toxických látok. Vy ste sa dali testovať na prítomnosť toxických látok. Prečo?

Ja som sa dlhodobo venoval toxickým látkam, plastovému odpadu a znečisteniu okolo nás. Keď som dostal v europarlamente ponuku nechať sa otestovať na nebezpečné toxické chemikálie vo mne, tak som si povedal, že to treba skúsiť.

Čo ste zistili?

Našli vo mne Bisfenol A. Je to chemikália, ktorá narúša hormonálny systém a prispieva aj k vzniku rakoviny. Nebolo to niečo, čo ma potešilo, a tak som sa rozhodol, že sa pozriem na to, odkiaľ môže byť. Dal som otestovať niečo, čo sa na Slovensku podľa mojich informácií ešte nerobilo. Dal som otestovať rôzne druhy oblečenia. Pretože sme zistili, že Bisfenol A, ktorý bol niekedy známy tým, že je to toxická látka v detských fľašiach, sa nachádza aj v oblečení, dokonca aj v detskom. Kúpili sme mnoho druhov detských ponožiek, celkovo 19 vzoriek oblečenia, dámske pančuchové nohavice, dámske športové podprsenky. Z devätnástich vzoriek oblečenia sme našli v dvanástich rôzne koncentrácie Bisfenolu A. Je to niečo, čo považujem za naozaj znepokojujúce.

Vy ste hovorili, že stačí malá čiastka Bisfenolu A, aby bol nebezpečný pre zdravie človeka. Máme byť z tohto zistenia vydesení?

Je to dôvod na obavy. Nie je to o tom, že majú ľudia vyhadzovať oblečenie, pretože je toxické. Hovorí to o tom, že nerobíme dosť na to, aby sme chránili ľudí pred toxickými látkami. Európska agentúra pre bezpečnosť potravín navrhla sprísnenie limitu na Bisfenol A 100-tisíckrát. Je to len návrh a členské štáty to ešte neodsúhlasili.

Práve to, že ide o len o odporúčanie a keď skončíme len pri odporúčaniach, nič sa nezmení. Aká je situácia s týmto a kedy sú členské krajiny povinné niečo také odsúhlasiť?

Momentálne sa čaká na to, kedy sa dohodnú. To, čo potrebujeme, je upraviť európske zákony tak, aby sa aj Bisfenol A povinne musel nahrádzať naprieč všetkým.

Toto bude zrejme téma, ktorú otvoríte v europarlamente. Môžu teraz niečo robiť mamičky?

V tomto momente žiaľbohu ťažko. To je tiež jedna z vecí, že nemôžeme chcieť, aby občania pozerali na detailné zloženie. Máme zabezpečiť, aby sme všetci mali bezpečné výrobky bez toxických látok a nemuseli sa niečoho takého obávať.

Týka sa to aj iných krajín?

Áno, toto nie je slovenský problém. Je to celosvetový problém a jeho následky sú napríklad to, že nám klesajú počty spermií. Je to veľmi vážny problém, ohrozujeme si vlastné prežitie aj toxickými látkami, ako je Bisfenol A.

Hovoríte aj o tom, že práve tento Bisfenol A prispieva k mnohým zdravotným poruchám. Okrem rakoviny, neplodnosti, je to ešte aj cukrovka a obezita, čiže asi by sme si na to v rámci EÚ mali dávať pozor. Obyčajní konzumenti nikde na obale nenájdu, že to daný výrobok obsahuje, preto sa musia robiť tie štúdie. Snáď sa to podarí dotiahnuť až do takého konca. Dúfam, že ho nahradíme čo najviac, pretože potrebujeme bezpečné chemikálie vo výrobkoch okolo nás.

Aj na takéto udalosti reaguje europarlament?

Na tieto posledné veci na Slovensku ešte nie, ale špeciálne so znepokojením sledujem veci ohľadom výdavkových limitov, lebo to je niečo, čomu sme sa ako krajina sami dobrovoľne zaviazali. Ale zrazu hovoríme nie. To nie je seriózne konanie.

Čo hovoríte na tie návrhy, ako zvládnuť energetickú krízu? Boli predložené vo štvrtok, 1. decembra, a všetko to závisí na schválení štátneho rozpočtu.

To je jedna z vecí, že ono by to nemalo stáť na štátnom rozpočte. Je to niečo, čo by malo byť samostatné, pretože pomoc firmám a ľuďom je nesmierne dôležitá. Je to nejakým spôsobom vydieranie, tak masívne naväzovať na štátny rozpočet. Čo potrebujeme riešiť a upozorňujem na to už vyše roka je, špeciálne s nárastom cien energií, že potrebujeme znižovať závislosť od fosílnych palív, potrebujeme ušetriť energiu. Lebo tým si znížime účty a nebudeme tak závislí na tom, že aká je cena plynu na svetových trhoch.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

Čím sa dá argumentovať v tom, že Slovensko nie je až tak ďaleko, aby sa zbavilo závislosti od fosílnych palív?

My nevyužívame tie možnosti, nebude to zo dňa na deň. Vidíme po celej Európe veľmi veľké investície, či už súkromné alebo verejné, do zelenej energie, do zvyšovania energetickej efektívnosti. Nie je to len o tom, že potrebujeme dotovať. Zelená energia je momentálne najlacnejšia a je to vidieť aj v návrhu na zdaňovanie mimoriadnych ziskov zelených zdrojov. Potrebujeme ešte viac odstrániť byrokratické polená, ktoré sú hádzané pod nohy a potom špeciálne pomôcť najchudobnejším ľuďom, ktorí sú ohrození energetickou chudobou.

Keď to nie je závislé alebo by nemalo byť závislé, kde na to môžeme zobrať peniaze?

Jedna vec je dôležitá a to je to, čo sa týka elektriny. Bolo to memorandum so slovenskými elektrármi a to je niečo, čo ja nevidím ani že kde to je naviazané do štátneho rozpočtu, lebo to je dohoda o tom, že za isté ceny, ktoré sú výhodné, štát dohodol nakúpenie veľkého objemu elektriny od Slovenských elektrární. To nie je o tom, že na to potrebujeme vyčleniť peniaze zo štátneho rozpočtu. To je o tom, že sa konečne podarilo nechať to schváliť Európskou komisiou a očakávam, že každým dňom sa podpíše zmluva so Slovenskými elektrárňami na to, že bude dodávka elektriny za 60 – 70 eur za MWh. Je to omnoho menej ako je teraz na trhu. To je niečo, čo pomôže domácnostiam. Čo sa týka plynu, tak to je o tom, aby sa to dohodlo v rámci pomocných balíkov, či už z tohtoročného rozpočtu alebo samostatne vyčleniť prostriedky. Nevidím previazanosť na štátny rozpočet.

Ešte stále mnoho rodín na Slovensku používa vo svojich domácnostiach uhlie na kúrenie, vláda nepripravila zatiaľ nič. Ak nedostanú nejaké dotácie, tak kotly nevymenia.

To je jedna vec, ale za čo ich majú vymeniť? Veľmi veľa zverených peňazí sme podporovali plynové kúrenie. Dostávali sa dotácie na plynový kotol. Tým sme si zvyšovali závislosť od ruského plynu, pretože to bol jediný plyn, ktorý sme mali. Potrebujeme riešenia, ktoré nás spravia oveľa nezávislejšími od ostatných.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices