Predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union.

Ukrajina je EÚ a EÚ je Ukrajina, povedal Michel v ukrajinskom parlamente

Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok počas návštevy Kyjiva povedal, že Európska únia (EÚ) musí urobiť všetko pre to, aby pomohla Ukrajine pridať sa do Únie. Informuje o tom portál denníka The Guardian.

Predseda Európskej rady do hlavného mesta Ukrajiny pricestoval na stretnutie s prezidentom Volodymyrom Zelenským, premiérom Denysom Šmyhaľom a ďalšími ukrajinskými predstaviteľmi.

Prihovoril sa tiež poslancom v ukrajinskom parlamente, kde vyzdvihol nezlomnosť krajiny voči ruskej invázii a skonštatoval, že „Ukrajina je EÚ a EÚ je Ukrajina“. Ako ďalej dodal, sníva podľa vlastných slov o tom, že čoskoro bude jeho post predsedu Európskej rady, alebo predsedu Európskeho parlamentu, či Európskej komisie, zastávať niekto z Ukrajiny.

„Vieme, že Ukrajinci odolávajú, bojujú. Bojujú za ich zem. Bojujú za ich budúcnosť a budúcnosť ich detí,“ povedal Michel ešte pred príchodom do Kyjiva vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, a predostrel plán prediskutovať so Zelenským „konkrétne opatrenia“, ktoré môže Európska únia podniknúť na zabezpečenie, aby bola Ukrajina „silnejšia“ voči ruským útokom. „Potrebujú a zaslúžia si našu podporu,“ dodal. Michelova návšteva prišla v čase, keď ukrajinský prezident vyzval spojencov, aby Ukrajine poskytli silnejšie zbrane, vrátane tankov.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices