Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament zosúlaďuje vnútorné pravidlá s mandátom EPPO

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) aktualizovali jeho rokovací poriadok, aby umožnil vyhlasovať žiadosti hlavného európskeho prokurátora o zrušenie poslaneckej imunity na plenárnom zasadnutí. EP o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.

Aktualizované pravidlá europoslanci prijali 610 hlasmi za, 26 poslancov bolo proti a deväť sa zdržalo hlasovania. Rokovací poriadok EP bolo potrebné upraviť tak, aby bol v súlade s mandátom Európskej prokuratúry (EPPO), ktorý stanovuje, že hlavný európsky prokurátor môže predkladať žiadosti o zbavenie imunity osôb, ktoré sú takto chránené podľa práva Európskej únie (EÚ), ak si to vyžadujú príslušné vyšetrovania.

Poslaním EPPO je bojovať proti podvodom s financiami Únie a má právomoc vyšetrovať a stíhať trestné činy poškodzujúce finančné záujmy EÚ. V decembri EPPO oznámila, že požiadala o zrušenie imunity dvoch poslancov z dôvodu údajného podvodu poškodzujúceho rozpočet EÚ.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v stredu 18. januára a predsedníčka EP by mala začatie postupu oznámiť tento týždeň na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices