Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Únia sa dohodla na vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 500 miliónov eur

Európska únia (EÚ) v pondelok dosiahla dohodu o poskytnutí vojenskej pomoci Ukrajine v objeme 500 miliónov eur a dodatočnej pomoci na vojenský výcvik v hodnote 45 miliónov eur. V pondelok to na tlačovej konferencii oznámil vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Celková európska vojenská pomoc pre Ukrajinu, ktorá prichádza prostredníctvom medzivládneho fondu EÚ, je podľa jeho slov už 3,6 miliardy eur. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Ukrajina vzdoruje ruskej agresii s „odvahou a odhodlaním,“ vyhlásil Borrell. „Ukrajina musí vyhrať túto vojnu a my ju podporíme najlepším možným spôsobom,“ dodal. Celková podpora Ukrajiny, vrátane vojenskej, finančnej, ekonomickej a humanitárnej pomoci, podľa Borrella v súčasnosti predstavuje 49 miliárd eur.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

„Rusko pokračuje v systematických barbarských útokoch na ukrajinské mestá, zabíja civilistov a ničí civilnú infraštruktúru. Nevideli sme žiadnu skutočnú ochotu Ruska ohľadom spravodlivého a udržateľného mieru,“ skonštatoval tiež šéf európskej diplomacie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Na stole máme balík 50 mld eur, ktorý má pomôcť trpiacim Ukrajincom. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices