europska centralna banka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Deficit verejných financií eurozóny aj celej Únie stúpol

Deficit verejných financií eurozóny podľa sezónne upravených údajov v treťom kvartáli 2022 stúpol na 3,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne dvoch percent, na ktorej bol v druhom štvrťroku. Schodok verejných financií celej Európskej únie (EÚ) v treťom kvartáli vzrástol na 3,2 percenta HDP z úrovne 1,8 percenta v druhom štvrťroku. Slovenský deficit verejných financií však klesol na 3,2 percenta HDP z 3,3 percenta HDP. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Celkové vládne príjmy v eurozóne v treťom kvartáli boli na úrovni 47,2 percenta HDP, čiže sa zmenšili v porovnaní s druhým štvrťrokom, v ktorom boli vo výške 47,5 percenta HDP. Vládne výdavky v eurozóne však v treťom kvartáli stúpli na 50,5 percenta HDP z úrovne 49,5 percenta HDP.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Celkové vládne príjmy v Európskej únii počas júla až septembra 2022 boli vo výške 46,4 percenta HDP, čiže klesli z hodnoty 46,8 percenta HDP za apríl až jún. Celkové vládne výdavky v Európskej únii pritom v treťom kvartáli vzrástli na 49,6 percenta HDP z hodnoty 48,6 percenta HDP v druhom štvrťroku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices