Slovensko v EÚ. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Čerpanie zdrojov EÚ v Integrovanom regionálnom operačnom programe presiahlo miliardu eur

Integrovaný regionálny operačný program (IROP) vyčerpal z prostriedkov Európskej únie v dobiehajúcom programovom období 2014 až 2020 ku koncu minulého roka 1,04 mld. eur. Podiel tak dosiahol 53,87 % z plánovanej sumy zhruba 1,94 mld. eur. Využívanie európskych zdrojov na regionálne projekty v tomto programe v porovnaní so záverom novembra medzimesačne vzrástlo takmer o 70 mil. eur a miera o 3,61 percentuálneho bodu. Čerpanie financií EÚ oproti koncu roka 2021 sa medziročne zvýšilo o viac ako 304 mil. eur, resp. o vyše 41 % a podiel vzrástol o 14,89 percentuálneho bodu. Informácie o implementácií európskych štrukturálnych a investičných fondov sú zverejnené na portáli Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI), to je riadiacim orgánom uvedeného programu.

Spolufinancovanie projektov zo štátneho rozpočtu v rámci IROP v závere roka 2022 dosiahlo 154,8 mil. eur, teda necelých 50 % z takmer 312 mil. eur. Zazmluvnené sú prostriedky EÚ v objeme 2,07 mld. eur, čo je skoro o 7 % viac ako celková alokácia programu, platné výzvy na projekty z eurozdrojov predstavujú takmer 3 mld. eur, čiže zhruba o 54 % viac ako vyčlenená suma.

V programe treba do konca roka 2023 využiť z prostriedkov EÚ ešte približne 893 mil. eur, teda viac ako 46 % alokácie. Pre vyčerpanie zvyšnej sumy by sa malo využívanie európskych zdrojov zvýšiť priemerne na vyše 74 mil. eur mesačne. IROP je podľa finančného objemu piaty najväčší z jedenástich programov, vrátane Programu rozvoja vidieka. Z hľadiska úrovne čerpania eurozdrojov zostáva na predposlednom desiatom mieste a podľa podielu zazmluvnenia na prvej pozícii.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

IROP zahŕňa osem prioritných osí. Spomedzi nich je najvyššia miera čerpania eurozdrojov na technickú pomoc, do konca vlaňajška na ňu išlo takmer 96 % zo 62 mil. eur. Na zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie využili cez 83 % z 297 mil. eur, na ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám 62 % zo 718 mil. eur, na bezpečnú a ekologickú dopravu v regiónoch skoro 43 % zo 428,5 mil. eur. Na projekty miestneho rozvoja vedeného komunitou minuli vyše 28 % z viac ako 83 mil. eur, na mobilizáciu kreatívneho potenciálu v regiónoch necelých 23 % z vyše 111 mil. eur. Zo zdrojov iniciatívy REACT-EU našlo uplatnenie zhruba 25 % z 228,5 mil. eur a na súvisiacu technickú pomoc takmer 16 % zo 7,3 mil. eur.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices