Izraelský prezident J. Herzog v europarlamente. PHOTO: © European Union 2023 - Source : EP

Izraelský prezident Herzog v EP: Antisemitizmus zostáva a popieranie holokaustu stále existuje

Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval vo štvrtok poslancov, aby pracovali na odstránení antisemitizmu v Európe a prijali definíciu antisemitizmu Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola na úvod spomienkovej slávnosti označila holokaust za „najväčší zločin histórie. Zločin, ktorého cieľom bolo vyhladenie ľudí. Zločin navrhnutý tak, aby spôsobil hrôzu generáciám. Zločin, ktorý sformoval náš moderný európsky projekt tak, aby stelesnil nadčasový prísľub: Nikdy viac„.

Poukázala na to, že holokaust sa nestal zo dňa na deň a že poplašné zvony mali zvoniť dávno predtým, ako sa tak napokon stalo. Napriek rokom, ktoré uplynuli, je naďalej nevyhnutné pokračovať v pripomínaní si holokaustu, pretože antisemitizmus stále existuje a pretože toto je posledná generácia, ktorá prináša svedectvo z prvej ruky od ľudí, ktorí holokaust sami prežili, pokračovala predsedníčka Metsola. Európsky parlament bude vždy brániť hodnoty ako sú úcta, ľudská dôstojnosť, rovnosť a nádej, zaviazala sa a dodala, že Parlament bude neumlčateľný vo svojom boji za obranu ľudských hodnôt a pri potláčaní nenávisti a diskriminácie.

Izraelský prezident Herzog otvoril svoj prejav slovami: „Stojím dnes pred vami ako prezident štátu Izrael, demokratického národného štátu židovského ľudu, ale moje srdce a myšlienky sú s mojimi bratmi a sestrami zabitými počas holokaustu. ktorých jediným zločinom bolo ich židovstvo a ľudskosť, ktorú nosili.“

„Európa by nemohla byť tým, čím je bez Židov,“ povedal prezident Herzog, ale antisemitizmus, „ako autoimunitné ochorenie“, spôsobil, že Európa zaútočila na časť svojej vlastnej DNA a spoločná tisícročia dlhá história bola vymazaná. Zdôraznil, že tento antisemitizmus nevznikol vo vzduchoprázdne, ale že „nacistická mašinéria smrti by nedokázala uskutočniť svoju hrôzostrašnú víziu, keby táto nepadla na úrodnú pôdu nenávisti voči Židom“. Pre prezidenta Herzoga antisemitizmus zostáva a popieranie holokaustu stále existuje v novom šate a šíri sa novými kanálmi – najmä na internete. „Vzdialenosť medzi príspevkom na Facebooku a rozbíjaním náhrobných kameňov na cintoríne je kratšia, než by sme si mysleli,“ povedal. „Zmätené tweety môžu zabíjať. Naozaj môžu.“

Zdôraznil, že Európa musí zohrávať zásadnú úlohu pri potláčaní tohto antisemitizmu. Prezident Herzog vyzval poslancov Európskeho parlamentu, aby nestáli bokom pri narastajúcom antisemitizme, ale aby „čítali varovné signály, odhalili príznaky pandémie antisemitizmu a bojovali proti nej za každú cenu. Musíte zabezpečiť, aby každý Žid, ktorý chce žiť plnohodnotný židovský život vo vašich krajinách, tak mohol urobiť bezpečne a nebojácne.“ Prostredníctvom vzdelávania, legislatívy a akýchkoľvek iných nástrojov, ktoré majú k dispozícii, by sa europoslanci a EÚ mali zaviazať k odstráneniu rasizmu, nenávisti a antisemitizmu vo všetkých ich formách, povedal.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Prezident Herzog tiež vyzval Európsky parlament, aby plne prijal definíciu antisemitizmu Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu. Zdôraznil, že „kritika štátu Izrael nesmie prekročiť hranicu popierania samotnej existencie štátu Izrael, národného štátu židovského ľudu“. V kontexte vzťahov medzi Európou a Izraelom, spomenul, že „Štát Izrael a Európa sú spolu spojené neoddeliteľným putom. Naše spoločné záujmy a ešte viac naše spoločné hodnoty určujú našu súčasnosť a formujú našu budúcnosť.“ Vyzval poslancov a EÚ, aby rozšírili, prehĺbili a posilnili svoje partnerstvo s cieľom lepšie bojovať proti súčasným výzvam, ktorým Izrael a EÚ čelia, vrátane hrozby, ktorú predstavuje Irán pre jeho vlastný ľud, pre Izrael a pre širší Blízky východ a Ukrajinu.

Pozrite si celý príhovor tu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na …

Consent choices