Emily O’Reilly, európska ombudsmanka. PHOTO: European Union 2022 - Source : EP

Európska ombudsmanka žiada širšie právomoci

Úradu európskeho ombudsmana, ktorý dozerá na porušovanie pravidiel lobingu a správania sa europoslancov, treba poskytnúť právomoci a financie na uskutočňovanie nezávislých vyšetrovaní. Úrad na to upozornil v pondelok v súvislosti s nedávnym veľkým korupčným škandálom. Európska ombudsmanka Emily O’Reillyová, ktorá v mene 27 členov Európskej únie (EÚ) dozerá na monitorovanie administratívnych nedostatkov v Únii, uviedla, že „kriticky dôležitý je dôkladný a nezávislý dozor a vynucovanie existujúcich etických pravidiel“.

V decembri belgickí prokurátori obvinili štyroch ľudí z korupcie, prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii za to, že údajne vzali peniaze od katarských a marockých predstaviteľov, aby ovplyvňovali rozhodovanie v Európskom parlamente (EP). K obvineným patria europoslankyňa, ktorá bola pred týmto krokom belgickej prokuratúry podpredsedníčkou Európskeho parlamentu, asistent z Európskeho parlamentu, osoba, ktorá bola členom EP, a osoba na poste šéfa charitatívnej organizácie. Prokuratúra chce aj zrušenie imunity pre ďalších dvoch členov EP a naznačuje, že by tiež mohli byť obvinení.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsola tento mesiac zverejnila plán sprísnenia kontroly všetkých lobistov a vytvorenia verejného zoznamu všetkých stretnutí europoslancov s lobistami. Nové pravidlá by zároveň nedovoľovali, aby v prospech firiem a vlád lobovali bývalí europoslanci krátko po odchode zo svojej funkcie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

benova

Monika Beňová: Európska ombudsmanka musí prispievať k zvyšovaniu kvality fungovania európskych inštitúcií

Záverečný deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný aj správe o činnosti európskej ombudsmanky. …

Consent choices