Nemocnica, čakáreň, pacienti. PHOTO: © European Union 2021 - Source : EP

67 percent Slovákov si myslí, že najväčšiu podporu z Plánu obnovy pre Európu by malo dostať zdravie

Najväčšiu podporu z Plánu obnovy pre Európu, čiže NextGenerationEU, by mali dostať oblasti zamerané na zdravie. Myslí si to 67 percent Slovákov, ktorí tak odpovedali v prieskume Eurobarometra. Pre ďalších 47 percent je kľúčová podpora zamestnanosti a pracovných podmienok, necelých 40 percent uprednostňuje podporu energetiky, environmentálnych otázok a klimatickej zmeny. Aj v rámci Európskej únie (EÚ) si respondenti myslia, že najväčšiu podporu by mala dostať oblasť zdravia, konkrétne ide o 57 percent opýtaných. So 48 percentami nasleduje podpora energetiky, environmentálnych otázok a klimatickej zmeny, a to, že najväčšiu podporu by mala dostať podpora zamestnanosti a pracovných podmienok uviedlo 37 percent respondentov v EÚ 27.

Na Slovensku počulo o nástroji NextGenerationEU 30 percent respondentov, v rámci Európskej únie je to 33 percent. Zásadu solidarity tohto nástroja podporuje 71 percent Slovákov. V rámci EÚ 27 je podpora tejto zásady na úrovni 74 percent. V EÚ tiež 64 percent respondentov súhlasí s tým, že pre platby pre členské štáty z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorý je hlavným nástrojom NextGenerationEU, by malo byť podmienkou dosiahnutie dohodnutých reforiem a investícií. Na Slovensku s touto podmienkou súhlasí 57 percent opýtaných. Viac než 60 percent účastníkov Eurobarometra z EÚ 27 si myslí, že plán bude viesť k hospodárskemu rastu a tvorbe pracovných miest a 66 percent opýtaných je toho názoru, že tento nástroj bude mať pozitívny vplyv na budúce generácie.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Plán REPowerEU, ktorého cieľom je podpora členských štátov pri dosiahnutí väčšej energetickej nezávislosti od Ruska, má medzi respondentmi z EÚ podporu 75 percent. Podpora pre plán je na Slovensku o 20 percent nižšia, podporuje ho len 55 opýtaných.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices