nezamestnanost
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nezamestnanosť v EÚ v decembri medzimesačne stagnovala a zostala vo výške 6,1 %

Miera nezamestnanosti v eurozóne v decembri podľa sezónne upravených údajov sa v porovnaní s novembrom nezmenila a zostala na úrovni 6,6 percenta. Medziročne však klesla z úrovne sedem percent, na ktorej bola v decembri 2021. V rámci celej Európskej únie (EÚ) sa v decembri medzimesačne tiež nezmenila a zostala vo výške 6,1 percenta. Znížila sa však medziročne z úrovne 6,4 percenta, na ktorej bola v decembri 2021. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa miera nezamestnanosti v decembri znížila na 5,8 percenta z novembrových 5,9 percenta a klesla aj medziročne z úrovne 6,5 percenta v decembri 2021. Najnižšia nezamestnanosť v rámci celej Európskej únie bola v decembri v Českej republike (2,3 %), Poľsku a Nemecku (zhodne 2,9 %) a na Malte (3,2 %). Najvyššia decembrová nezamestnanosť bola v Španielsku (13,1 %), Grécku (11,6 %) a Taliansku (7,8 %).

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

V porovnaní s novembrom sa počet nezamestnaných v decembri v celej Európskej únii zvýšil o 28-tisíc a v rámci eurozóny stúpol o 23-tisíc. V porovnaní s decembrom 2021 však počet ľudí bez práce v celej EÚ klesol o 518-tisíc a v rámci eurozóny sa zmenšil o 494-tisíc.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zamestnanie, rodova rovnost

Nezamestnanosť v eurozóne aj v EÚ dosiahla v novembri rekordne nízku úroveň

Miera nezamestnanosti v eurozóne v novembri 2023 klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto štatistík …

Consent choices