nakupovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Maloobchod Únie v decembri medzimesačne klesol o 2,6 %

Maloobchodné tržby v eurozóne v decembri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne klesli o 2,7 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zmenšili o 2,6 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny v decembri podľa kalendárne upravených údajov klesol o 2,8 percenta a v rámci celej EÚ o 2,5 percenta. Za celý rok 2022 však maloobchod eurozóny oproti roku 2021 stúpol o 0,7 percenta a maloobchod celej EÚ vzrástol o 1,1 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenský maloobchod v decembri medzimesačne stúpol o 2,3 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, to bol najvýraznejší rast. Za Slovenskom nasledovali Rakúsko (1,6 %) a Rumunsko (1,3 %). Najviac maloobchodné tržby medzimesačne v decembri oslabili v Holandsku (-6,3 %), Nemecku (-5,3 %) a v Luxembursku (-3,8 %).

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Medziročne slovenský maloobchod v decembri posilnil o 2,7 percenta. Najvýraznejšie stúpol na Malte (5,7 %), v Rumunsku (5,3 %) a v Španielsku (4,6 %). Najhorší medziročný pokles maloobchodných tržieb bol v decembri v Belgicku (-9,2 %), Dánsku (-8,4 %) a vo Švédsku (-7,1 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

obchod

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices