ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci žiadajú od Európskej centrálnej banky väčšiu vyváženosť v boji proti inflácii

Členovia Európskeho parlamentu (EP) schválili svoje výročné odporúčania Európskej centrálnej banke (ECB) po stredajšej diskusii so šéfkou banky Christine Lagardovou. Diskusii so šéfkou ECB aj v rámci odporúčaní, ktoré europoslanci schválili, dominovalo znepokojnie z inflácie. EP o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Europoslanci však venovali pozornosť aj posudzovaniu riadenia ekonomiky EÚ, klimatickej zmene a jej vzťahu k menovej politike. Europoslanci odporúčania schválili pomerom hlasov 376 za a 96 proti. Hlasovania sa zdržalo 35 členov Európskeho parlamentu. Europoslanci sa vyjadrili, že zabezpečenie cenovej stability si teraz vyžaduje ešte užšiu koordináciu fiškálnej a menovej politiky, pretože tradičná menová politika sama osebe nedokáže riešiť všetky dôvody terajších inflačných tlakov, ktorých zdrojom sú primárne ceny energií a potravín.

Členovia EP poznamenali, že ECB opakovane uznala, že zvyšovanie úrokov nezníži ceny energií a neovplyvní infláciu z krátkodobého hľadiska. Vzhľadom na to vyzvali ECB na vyrovnanejšiu a postupnú úpravu jej politiky, keďže existuje vysoká úroveň neistoty. Europoslanci zároveň žiadajú podrobnejšie odôvodnenia budúcich zmien úrokových sadzieb.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Európsky parlament ďalej Európskej centrálnej banke odporúča lepšie monitorovanie vývoja kryptomien a s tým súvisiacich rizík kybernetickej bezpečnosti, prania špinavých peňazí, financovania terorizmu a iných kriminálnych aktivít spojených a anonymitou poskytovanou digitálnymi aktívami.

Schválený text odporúčaní tiež vyjadruje ľútosť, že vo Výkonnej rade a Rade guvernérov ECB sú len dve ženy a že rodová nerovnováha tiež pretrváva v organizačnej štruktúre ECB. Nominácie do Výkonnej rady ECB by mali byť rodovo vyvážené, pričom užší výber by sa mal predkladať Európskemu parlamentu, dodáva text.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2024 spomalilo na 2,4 % z …

Consent choices