lyze
Ilustračné foto. PHOTO: redakcia/red.

Jarné prázdniny bez poistenia sa môžu predražiť aj o tisícky eur. Obzvlášť opatrní by mali byť lyžiari pri návšteve Talianska

Blížiace sa jarné prázdniny mnohí strávia na slovenských horách alebo zjazdovkách v okolitých krajinách. O tom, že sa v takom prípade neopláca podceniť výber správneho poistenia, svedčia aj štatistiky ČSOB Poisťovne, ktoré potvrdzujú, že náklady spôsobené s úrazom na horách sú neporovnateľné vyššie ako v priemere pár desiatok centov denne za uzatvorené poistenie.

Klienti ČSOB Poisťovne hlásia každú zimnú sezónu desiatky prípadov, kedy došlo k zraneniam na svahu. V počte poistných hlásení zo zahraničných lyžovačiek dlhodobo vedú krajiny ako Rakúsko, Taliansko a Francúzsko. Náklady na takéto ošetrenia pritom nie sú vôbec zanedbateľné. V takýchto prípadoch ich chráni práve cestovné poistenie. „Napríklad náklady na ošetrenie trojitej zlomeniny ramennej kosti mladého tínedžera pri vlaňajšej marcovej lyžovačke v Rakúsku sa vyšplhali na 5402 eur, nakoľko bol nutný jeho letecký prevoz zo zjazdovky rovno na operačný sál. Náklady na ošetrenie lyžiarky na talianskom svahu s viacnásobnou zlomeninou nohy sa vyšplhali na 2010 eur za prevoz vrtuľníkom. Jej samotná liečba bola následne krytá z tzv. jednotného európskeho zdravotného poistenia,“ vysvetľuje v tejto súvislosti Michaela Pardubská, riaditeľka Odboru vývoja produktov v ČSOB Poisťovni.

Aj tento príklad ukazuje, že len na Európsky preukaz zdravotného poistenia sa neoplatí spoliehať. V krajinách EÚ totiž majú občania členských štátov nárok na lekársku starostlivosť v systéme verejného zdravotného poistenia za podmienok, za akých je poskytovaná občanom daného štátu. Treba si uvedomiť, že pre našinca sa vzťahujú všetky podmienky a povinnosti ako pre tamojšieho občana, vrátane spoluúčasti a doplatkov, ktoré sú v porovnaní so Slovenskom v zahraničí spravidla vyššie. Preukaz tiež neplatí v súkromných zariadeniach a blízko zjazdoviek sa nachádzajú často práve tie. Zdravotné poistenie tiež nekryje náklady na letecký transport horskou záchrannou službou, prevoz do SR, ani repatriáciu telesných pozostatkov,“ dodáva  M. Pardubská.

Iné poistenie na slovenské hory, iné do zahraničia

Za zimnú sezónu 2021/2022 horskí záchranári vo všetkých strediskách na Slovensku vykonali takmer 2000 zásahov, pričom niekoľko z nich hlásili aj naši poistenci. Napríklad po páde na lyžiach na Chopku alebo vyvrtnutom členku počas túry na Ďumbier, či vykĺbenom ramene pri výstupe do Priečneho sedla. Náklady sa v takýchto prípadoch pohybujú v stovkách eur. Pokiaľ je nevyhnutný letecký transport, sumy sú už ale výrazne vyššie, rádovo v tisíckach eur.  „Len pre ilustráciu, podľa oficiálnych štatistík zásahov horskej služby vlani nemalo uzatvorené poistenie na zásah HZS približne 20 percent turistov,“ dodáva M. Pardubská.  

Cestovné poistenie samotné neplatí na Slovensku, keďže v prípade úrazu na Slovensku nás chráni verejné zdravotné poistenie, avšak zahŕňa automaticky poistenie pre prípad zásahu Horskej služby. Poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby v SR je automatickou súčasťou dlhodobého cestovného poistenia a cestovného poistenia k platobným kartám. Klient teda za neho neplatí nič navyše. Cena cestovného poistenia sa odvíja od jeho typu, či ide o základný alebo nadštandardný balík, dĺžky cesty a či ideme v rámci Európy alebo ďalej. Krátkodobé poistenie stojí od 1,60 na deň, dlhodobé od zhruba 17 eur ročne.

Tí, ktorí sa vyberú na hory do zahraničia, by si mali dať pozor na pripoistenie zodpovednosti za škody. Teda škody, ktoré pri lyžovačke spôsobíme cudzej osobe – či už na majetku alebo na zdraví. „Evidujeme napríklad prípad z rakúskeho svahu, kedy sme nášmu klientovi vyplácali v rámci zodpovednosti za škodu poistné plnenie vyše 30.000 eur. V Taliansku je takéto pripoistenie od minulého roka dokonca povinné zo zákona a za jeho porušenie hrozí pokuta vo výške 100 až 150 eur a odobratie skipasu,“ zdôrazňuje M. Pardubská. Viac o cestovnom poistení sa dozviete na Cestovné poistenie | ČSOB (csob.sk)

(PR).

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices