novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Bezpečnosť novinárov je prioritou Európskej únie

Sloboda a pluralita médií, bezpečnosť novinárov, transparentnosť vlastníctva médií, riadenie verejnoprávnych médií a nezávislosť regulačných orgánov v oblasti médií sú kľúčovými atribútmi právneho štátu.

Výsledky nedávneho prieskumu o bezpečnosti novinárov na Slovensku sú šokujúce. Viac ako dve tretiny (66,2 %) slovenských novinárov malo v poslednom roku skúsenosť s nejakou formou útoku alebo hrozbou. Najčastejším incidentom (76 %) za posledných dvanásť mesiacov bol verbálny útok – osobný alebo online. Rastúci počet fyzických, právnych a online hrozieb, ako aj útokov na novinárov a pracovníkov médií v posledných rokoch je znepokojujúcim trendom, ktorý pozorujeme aj na Slovensku. Útoky v ostatných dňoch a týždňoch tento trend len zvýrazňujú. Navyše, piate výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nám pripomína, že aj slová môžu zabíjať. 

„Útoky na novinárov sú v slobodnej a demokratickej spoločnosti neprípustné. Jedným zo základných pilierov demokraticky fungujúcej spoločnosti je sloboda slova a pluralita médií a novinári sa musia pri svojej práci cítiť bezpečne. Odlišný názor alebo konanie nesmie byť dôvodom na akýkoľvek útok. Novinári nesmú byť ohrození len preto, že si robia svoju prácu najlepšie. Keď chránime slobodu médií, chránime aj našu vlastnú slobodu a demokraciu, dopĺňa Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Nezávislé médiá sú verejným strážcom a kľúčovým pilierom demokracie a právneho štátu. Aj súčasný kontext, kedy v Európe prebieha vojna v podobe ruskej agresie proti Ukrajine, nám jasne ukazuje, že demokratický svet sa musí zasadzovať za pravdu a brániť svoje hodnoty. Jadrom týchto hodnôt je sloboda médií. Bez slobodných médií pravdu nespoznáme.

O mam

Odporúčame pozrieť

novinari

Slovensko, Česko, Rakúsko: Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí  k bezpečnosti novinárov

Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí Rakúskej republiky, Českej republiky a Slovenskej republiky k bezpečnosti novinárov …

Consent choices