Vrecia s múkou. PHOTO: © Európske spoločenstvo 1980

Slovenský agrorezort spúšťa cielené kontroly múky z Ukrajiny

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) na základe požiadaviek domácich výrobcov múky spúšťa cielenú kontrolu v mlynoch aj v pekárňach. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa zverejnenej tlačovej správy predpokladá, že cenovo výhodnejšiu múku z Ukrajiny nakupujú pekári aj cukrári.

ŠVPS SR v lete 2022 cielene kontrolovala obilie pôvodom z Ukrajiny v silách, mlynoch a u spracovateľov obilia. Agrorezort ubezpečuje spotrebiteľov, že múka vyrobená z obilia z Ukrajiny nepredstavuje zdravotné riziko, avšak tlačí na nižšie ceny u mlynárov. Ministerstvo vyjadruje počudovanie, že Milan Lapšanský, ktorý predsedá aj zväzu mlynárov a zároveň aj zväzu pekárov a cukrárov, nevyzýva pekárne, aby uprednostňovali nákup slovenskej múky.

Slovenskí mlynári vyzvali tento týždeň agrorezort, aby pristúpil k bezodkladnej kontrole múky, ktorá sa dováža na Slovensko. Pre neprehľadnú situáciu pre konflikt na Ukrajine sa na spoločný trh Európskej únie (EÚ) dostáva otáznymi spôsobmi ukrajinská múka. Na Slovensko smerovalo 2 290 ton, čím sa stalo top spotrebiteľom ukrajinskej múky. Informoval o tom v tlačovej správe zo Slovenskej spoločnosti mlynárov generálny sekretár Milan Lapšanský.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices