rodina, deti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rozdiel v zamestnanosti rodičov bol v EÚ v roku 2021 väčší

V roku 2021 bolo v Európskej únii (EÚ) zamestnaných 77 % bezdetných žien vo veku 25 až 54 rokov. Na druhej strane ženy v tomto veku s deťmi mali nižšiu mieru zamestnanosti, 72 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na mieru zamestnanosti mužov v tejto vekovej skupine mali deti v domácnosti opačný vplyv. Muži bez detí mali nižšiu mieru zamestnanosti ako muži s deťmi, a to 81 % v porovnaní s 90 %. Pri porovnaní mužov a žien dosiahol rozdiel v zamestnanosti pohlaví štyri percentuálne body medzi ľuďmi bez detí a 18 percentuálnych bodov medzi osobami s deťmi.

Navyše, čím vyššia je úroveň vzdelania, tým je miera zamestnanosti medzi ľuďmi vo veku 25 – 54 rokov bez detí a s deťmi bližšie k sebe. Najväčší rozdiel zaznamenali ženy s nízkou úrovňou vzdelania s mierou zamestnanosti 54 % u bezdetných oproti 46 % u tých, ktoré mali deti. Na druhej strane bola miera zamestnanosti žien s vysokým stupňom vzdelania veľmi blízka pri porovnaní žien bez detí a s deťmi (87 % v porovnaní s 86 %).

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Muži s nízkym stupňom vzdelania vykazovali najväčší rozdiel pri porovnaní bezdetných (67 %) a tých, ktorí majú deti (79 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

L. Ď. Nicholsonová: Vláda zlyhala v pomoci rodinám s deťmi. Prepadávajú sa do chudoby

„V pomoci deťom a rodinám v čase pandémie Vláda SR zlyhala. V porovnaní s inými …

Consent choices