hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Robert Hajšel o zákaze predaja áut so spaľovacím motorom do roku 2035: Zvolili sme príliš ambiciózny plán

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Rada odložila hlasovanie o zákaze predaja nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035

Európska únia (EÚ) odložila prijatie nových štandardov pre osobné autá a dodávkové vozidlá v oblasti emisií oxidu uhličitého. Oznámilo to v piatok Švédsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou Rady EÚ. Dôvodom odloženia je nesúhlas Nemecka a konzervatívnych europoslancov. Hlasovanie členských krajín Únie, ktoré bolo pôvodne naplánované na budúci týždeň sa uskutoční na neskoršom zasadaní Rady, uviedlo Švédsko s tým, že dátum určia neskôr.

Nemecký minister dopravy Volker Wissing minulý týždeň povedal, že jeho krajina nepodporí navrhovaný zákaz predaja nových áut so spaľovacím motorom od roku 2035. Minister chce ubezpečenie zo strany Európskej komisie (EK), že výnimku dostanú syntetické palivá. Skupina Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je najväčším blokom v Európskom parlamente, zákaz tiež odmieta. „Tento zákaz bráni inováciám a neredukuje dodatočné emisie oxidu uhličitého,“ uviedla EPP v piatok.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Europoslanci a členské štáty Únie vlani dosiahli predbežnú dohodu, na základe ktorej musia výrobcovia áut redukovať nové emisie áut do roku 2030 o 55 percent v porovnaní s úrovňou z roku 2021 a do roku 2035 o 100 percent. Tento plán, ktorý je súčasťou snahy bloku o redukciu emisií skleníkových plynov, fakticky znamená, že predaj nových áut spaľujúcich pohonné látky na báze uhľovodíkov bude zakázaný. Niektoré krajiny, napríklad Nemecko, však požiadali EK, aby navrhla výnimku pre autá používajúce syntetické palivá s argumentom, že takéto palivá sa môžu produkovať pri použití obnoviteľných zdrojov energie.

(redakcia/SITA/AP).

O red

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices