nevedalova
Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

Katarína Roth Neveďalová: V EÚ žije až 11 miliónov ľudí s volebným právom v inej členskej krajine, ale využívajú ho málo

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Účasť na voľbách musí byť pre Európanov z inej členskej krajiny jednoduchšia

• približne 11 miliónov Európanov, na ktorých sa vzťahuje volebné právo, má bydlisko v inom členskom štáte
• títo občania čelia niekoľkým prekážkam, keď sa chcú zúčastniť na európskych a komunálnych voľbách
• voličská registrácia by mala byť možná pri registrácii pobytu
• informácie pre voličov a kandidátov musia byť viacjazyčné a včasné

Poslanci na nedávnej plenárnej schôdzi podporili návrhy na zlepšenie situácie občanov EÚ, ktorí žijú v inom členskom štáte a chcú voliť alebo kandidovať v európskych a miestnych voľbách.

Parlament prijal dva úzko zosúladené návrhy týkajúce sa volebných práv občanov EÚ s bydliskom v inom členskom štáte v súvislosti s európskymi a komunálnymi voľbami. Správa Damiana Boeselagera (Zelení/ESA, DE) týkajúca sa európskych volieb bola prijatá 500 hlasmi za, pričom 143 hlasov bolo proti a 9 sa hlasovania zdržalo. Správa Joachima Brudzińskieho (EKR, PL) týkajúca sa komunálnych volieb bola prijatý 504 hlasmi za, pričom 79 hlasovalo proti a 69 sa hlasovania zdržalo.

Parlament žiada zrušenie tzv. ustanovení o výnimkách, ktoré umožňujú členskému štátu obmedziť volebné práva štátnych príslušníkov iných krajín EÚ, ak predstavujú viac ako 20 % všetkých občanov EÚ s pobytom na jeho území. Podľa poslancov by sa mala odstrániť aj možnosť vyhradiť si najvyššie pozície miestnej samosprávy pre vlastných štátnych príslušníkov.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Poslanci ďalej požadujú záväzné pravidlá týkajúce sa:

· systému proaktívnej registrácie voličov, hneď ako sa občan zaregistruje na pobyt v inej krajine EÚ;

· informácií o volebných právach a lehotách, ktoré majú byť ponúknuté novo zaregistrovaným rezidentom z krajín EÚ v úradnom jazyku EÚ, ktorým hovoria; a

· uplatňovania rovnakých noriem na všetkých občanov EÚ (či už štátnych príslušníkov krajiny alebo z iného členského štátu), ktorí chcú kandidovať vo voľbách.

Parlament tiež vyzýva členské štáty, aby zraniteľným skupinám vrátane osôb so zdravotným postihnutím a duševnými chorobami uľahčili uplatňovanie ich volebných práv. Poslanci obhajujú alternatívy k fyzickému hlasovaniu a osobnému hlasovaniu – ako je hlasovanie prostredníctvom pošty, predbežné hlasovanie, hlasovanie cez splnomocnenca a online hlasovanie.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Možnosť vykonávanie interupcií patrí do rozhodovania členských štátov. Nie na pôdu europarlamentu pred voľbami. Nedávno …

Consent choices