Uhoľná elektráreň. PHOTO: © European Union 2013

EK rozširuje vyšetrovanie nemeckých plánov na predčasné odstavenie elektrární na hnedé uhlie

Európska komisia (EK) rozšírila svoje hĺbkové vyšetrovania plánov Nemecka na kompenzáciu prevádzkovateľov elektrární spaľujúcich hnedé uhlie za predčasné ukončenie ich prevádzky. Dôvodom rozšírenia je zmena a doplnenie dohody medzi Nemeckom a spoločnosťou RWE o urýchlenom ukončení ťažby hnedého uhlia v Porýní. EK o tom informuje prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

Komisia začala v marci 2021 hĺbkové vyšetrovanie s cieľom posúdiť, či je plán Nemecka kompenzovať spoločnosti RWE a LEAG za predčasné odstavenie ich elektrární spaľujúcich hnedé uhlie v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) o štátnej pomoci. Komisia mala pochybnosti najmä o primeranosti kompenzačných platieb pokrývajúcich ušlé zisky a dodatočných nákladov na rekultiváciu povrchových banských oblastí.

V decembri 2022 Nemecko oznámilo Komisii zmenu dohody s RWE o urýchlenom postupnom ukončení ťažby hnedého uhlia v Porýní. Tieto zmeny a doplnenia sa okrem iného týkajú posunu konečného uzavretia dvoch lokalít z konca roka 2022 na marec 2024 a posunu konečného uzavretia troch lokalít z roku 2038 na rok 2030. Krajina zároveň Komisiu informovala, že pôvodná kompenzácia vo výške 2,6 miliardy eur pre RWE by mala zostať nezmenená a predložila revidovaný výpočet ušlého zisku RWE s cieľom preukázať, že kompenzácia je odôvodnená a primeraná. Komisia sa preto rozhodla rozšíriť vyšetrovanie o tieto zmeny.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

„Na základe informácií, ktoré má k dispozícii, Komisia zastáva predbežný názor, že kompenzácia poskytnutá RWE stále predstavuje štátnu pomoc. Konštatuje však, že revidovaný výpočet ušlého zisku RWE, ktorý predložilo Nemecko, sa zdá byť konzervatívnejší ako predchádzajúci. Komisia teraz posúdi, či je kompenzácia pre RWE primeraná a či boli vyriešené obavy vyjadrené v rozhodnutí o začatí konania z marca 2021 týkajúce sa pomoci pre RWE,“ uvádza EK v tlačovej správe.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices