MIgranti v Grécku.

Ministri piatich krajín presadzujú väčšiu solidaritu v rámci EÚ v súvislosti s migračnou krízou

Menej ako týždeň po smrteľnom stroskotaní lode s migrantmi pri pobreží Talianska uskutočnili ministri piatich stredomorských štátov zodpovední za migračnú politiku na Cypre, v Grécku, Taliansku, na Malte a v Španielsku stretnutie, aby prediskutovali výzvy súvisiace s nelegálnou migráciou. Tieto krajiny spolupracujú v tejto oblasti už od roku 2021 pod označením MED 5.

Ministri sa zhodli, že v rámci Európskej únie je potrebná väčšia solidarita ostatných členských štátov so stredomorskými krajinami, do ktorých sa po mori každoročne preplavia tisícky migrantov. „Nemôžeme naďalej hovoriť o potrebe uvaliť väčšiu zodpovednosť na členské štáty v prvej línii, ak neexistuje rovnako normatívny a povinný mechanizmus solidarity voči krajinám prvého prijatia,“ povedal grécky minister pre migráciu a azyl Notis Mitarachi.

Ministri na sobotňajšom stretnutí tiež zdôraznili potrebu spolupráce s krajinami, z ktorých mnohí migranti pochádzajú a cez ktoré prechádzajú. Argumentovali aj za zrýchlenie tempa návratu tých, ktorí nespĺňajú podmienky na udelenie azylu. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prišlo v minulom roku do Európy cez Stredozemné more približne 160 100 migrantov, čo je o 30 % viac ako v roku 2021. Predpokladá sa, že pri pokuse dostať sa cez more do Európy v posledných rokoch zahynuli tisíce ľudí. Najmenej 69 migrantov zomrelo po tom, ako drevená loď, ktorá sa vydala z Turecka, minulú nedeľu stroskotala pri pobreží Kalábrie na juhu Talianska.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices