ceny energii
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rada a Parlament EÚ sa dohodli na pravidlách úspory energií

Švédske predsedníctvo Rady Európskej únie (EÚ) a Európsky parlament sa dohodli na predbežnej dohode o nových cieľoch úspory energií v primárnej aj konečnej spotrebe energií v eurobloku. Parlament a Rada o tom informujú na svojich webstránkach.

Členské štáty by podľa dohody mali zabezpečiť zníženie spotreby energií do roku 2030 o najmenej 11,7 % v porovnaní s prognózami spotreby energie na rok 2030 z roku 2020. Tento cieľ bude sprevádzať mechanizmus monitorovania a presadzovania, aby sa zabezpečilo, že krajiny plnia svoje národné príspevky k tomuto záväznému cieľu EÚ. Vyjednávači sa tiež dohodli na ročných úsporách energií členských štátov v priemernej výške 1,5 % do roku 2030. Ročné úspory energií začnú s 1,3 % v období do konca roku 2025 a postupne dosiahnu 1,9 % v poslednom období do konca roku 2030.

Dané ciele by sa mali dosiahnuť prostredníctvom opatrení na lokálnych, regionálnych a národných úrovniach naprieč sektormi. Vyjednávači sa dohodli na osobitnej povinnosti pre verejný sektor dosiahnuť ročné zníženie spotreby energií o 1,9 %, s možnou výnimkou pre verejnú dopravu a ozbrojené sily, a členské štáty musia tiež zabezpečiť, aby sa aspoň tri percentá verejných budov každoročne premenili na budovy s takmer nulovou spotrebou energií alebo budovy s nulovými emisiami. Dohoda tiež stanovuje nové požiadavky na efektívne systémy diaľkového vykurovania.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Predbežnú dohodu musia ešte schváliť Rada EÚ aj Parlament.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices