wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Na Slovensku chýbajú kvalifikovaní pracovníci pre návrhy cyklotrás

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Europoslanci tvrdia, že cyklistika pomôže ekologickej transformácii EÚ

Európsky parlament navrhuje posilniť cyklistické návyky a zelenú transformáciu EÚ prostredníctvom špecializovaných cyklistických jazdných pruhov, parkovísk pre bicykle a nižšou DPH.

Uznesenie Európskeho parlamentu o vypracovaní stratégie EÚ pre cyklistiku, ktoré bolo prijaté, obhajuje uznanie cyklistiky za plnohodnotný spôsob dopravy. Zdôrazňujú sa v ňom výhody, ktoré by cyklistika mohla priniesť pre zelenú transformáciu EÚ: lepšie zdravie, menej dopravných zápch a hluku, zlepšenie kvality ovzdušia a hospodársky rast. Poslanci vyzývajú Komisiu, aby vypracovala európsku stratégiu v oblasti cyklistiky s cieľom zdvojnásobiť do roku 2030 počet cyklokilometrov v Európe.

Cyklistika by mala byť súčasťou mestských plánov

Nedostatok zabezpečených parkovísk a vyhradených cyklistických pruhov, ale aj nedostatočné opatrenia na zabránenie krádežiam sú niektoré z prekážok, ktoré podľa poslancov bránia rastu cyklistiky v mestách. V uznesení sa navrhuje, aby regionálne a miestne orgány začlenili cyklistiku, cenovo dostupné elektrické bicykle a systémy spoločného využívania bicyklov do plánov mestskej mobility. Väčšie synergie s inými druhmi dopravy, ako je viac miest pre bicykle vo vlakoch alebo viac zabezpečených parkovísk pre bicykle na staniciach by tiež mohli pomôcť zvýšiť počet cyklistov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Viac podpory

Poslanci nabádajú vlády EÚ a miestne orgány, aby investovali výrazne viac peňazí do výstavby samostatnej cyklistickej infraštruktúry a znížili sadzby DPH na dodávky, prenájom a opravy bicyklov a elektrických bicyklov. Vyzývajú Komisiu a vlády EÚ, aby podporovali výrobu bicyklov a komponentov „vyrobených v Európe“ a stimulovali tento druh výroby v EÚ. Poslanci tiež vyzývajú Komisiu, aby vyhlásila rok 2024 za Európsky rok cyklistiky.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices