ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Marek Gábriš: Európska centrálna banka zvyšuje sadzby o 50 bodov

ECB sa rozhodla zvýšiť úrokové sadzby v súlade s pôvodnými očakávaniami o 50 bázických bodov. Hlavná refinančná sadzba sa tak posúva z 3,00% na 3,50% a depozitná sadzba z 2,50% na 3,00%. Centrálna banka ju posúva na najvyššiu úroveň od záveru roka 2008, kedy ju postupne začala znižovať v reakcii na štart finančnej krízy.

Aj aktuálne rozhodovanie bolo z pohľadu finančných trhov komplikovanejšie kvôli problémom amerických bánk zo „Silicon Valley“ a jednej švajčiarskej banky, ktorej hodila záchranné lano domáca národná banka. Dilema medzi vývojom v oblasti finančnej stability a brzdením inflácie mala byť tým hlavným dôvodom prečo si trhy neboli isté týmto rozhodnutím. Situácia sa začala meniť najmä v posledných hodinách, keď sa postupne zredukovali stávky derivátových trhov na rast z 50 na 25 bodov. Nakoniec zostala ECB konzistentná so svojou predchádzajúcou komunikáciou a v boji s inflačným nepriateľom pokračuje sprísňovaním menovej politiky.

Finančné trhy očakávali toto rozhodnutie s nervozitou. Ceny ropy Brent od minulého piatku klesli v dôsledku obáv o dopad prípadnej ďalšej krízy na svetový ekonomický cyklus asi o 12%. Naopak zlato ako tradičný prístav v časoch neistoty narástlo od piatku o niečo viac ako 3%. A rizikové prirážky 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov voči benchmarkovým nemeckým dlhopisom mierne narástli zhruba zo 100 na asi 120 bázických bodov. Trhy budú pozorne sledovať ďalšie zdôvodnenie centrálnej banky na avizovanej tlačovej konferencii (14.45 CET).

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices