Europska unia

Lídri EÚ diskutujú o stave ekonomiky a bankovom systéme

Lídri Európskej únie (EÚ) v piatok v Bruseli diskutujú o stave ekonomiky eurobloku. Na agende stretnutia je aj vystúpenie šéfky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá by mala poskytnúť aktuálne informácie o stave bankového systému eurozóny po nedávnych krachoch bánk v USA a záchrane Credit Suisse. Informuje o tom spravodajský portál Politico.

Predseda Euroskupiny Paschal Donohoe sa pred začiatkom samitu eurozóny pokúšal uistiť verejnosť, že banky EÚ dokážu odolať pretrvávajúcim nepokojom vďaka prísnej bankovej regulácii. „Som si veľmi istý množstvom likvidity a odolnosti, ktorú si náš bankový systém vybudoval,“ skonštatoval s tým, že „teraz vidíme hodnotu toho, čo sme urobili v minulosti, a musíme pokračovať v stabilnom prístupe“. Na otázku, či situácia v bankovom systéme, presvedčí lídrov k dokončeniu Bankovej únie Donohoe povedal, že by „mali implementovať to, na čom sme sa dohodli“, a teda prísnejšie pravidlá pre krízový manažment bánk a národné poistenie vkladov, ktoré majú byť splatné v druhom štvrťroku.

Estónska premiérka Kaja Kallas pred stretnutím tiež vyjadrila dôveru v odolnosť bankového systému, „pretože sme sa od minula poučili“. „Ale samozrejme, môžeme ešte niečo urobiť? Áno,“ dodala a poukázala na „bankovú úniu a tiež úniu kapitálových trhov, ktorá je tiež potrebná pre správne fungovanie európskeho hospodárstva.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Podľa Politica je otázne, či zvýšené otrasy v bankovníctve prinútia lídrov, aby dali nový impulz spomenutej Bankovej únii. V návrhu vyhlásenia zo samitu, do ktorého malo Politico možnosť nahliadnuť, sa uvádza, že „náš bankový sektor je odolný, so silnými kapitálovými a likviditnými pozíciami“ a lídri vyzvú „na pokračovanie úsilia o dokončenie našej bankovej únie v súlade s vyhlásením Euroskupiny zo 16. júna 2022“. Ešte v júni to však boli ministri financií eurozóny, ktorí zablokovali plány na dokončenie Bankovej únie. Očakáva sa, že obavy z možného šírenia problémov v bankovom sektore vytvoria určitý impulz pre pokrok.

(SITA)

O mam

Consent choices