polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Lídri EÚ sú odhodlaní zvýšiť odolnosť európskych hospodárstiev

Európske hospodárstva napriek vysokej inflácii a vysokým cenám energií vstúpili do roku 2023 v zdravšom stave, než sa pôvodne očakávalo. V spoločnom vyhlásení zo samitu eurozóny v Bruseli, ktoré zverejnili na webstránke Európskej rady, to uviedli európski lídri s tým, že sú odhodlaní úzko koordinovať hospodársku politiku „s cieľom zvýšiť odolnosť našich hospodárstiev“. Zároveň vyzvali Euroskupinu, aby naďalej pozorne sledovala hospodársky vývoj.

Zástupcovia krajín Európskej únie (EÚ) prízvukujú, že rámec správy hospodárskych záležitostí je kľúčovým pilierom štruktúry hospodárskej a menovej únie, ktorý podporuje stabilitu eura a odolnosť hospodárstva eurozóny. Tiež uvádzajú, že pevná európska finančná štruktúra má zásadný význam pre prilákanie udržateľných investícií, podporu inovácie a tvorby pracovných miest, ako aj urýchlenie zelenej a digitálnej transformácie.

Politici vyzývajú na zintenzívnenie kolektívneho úsilia, za účasti tvorcov politík a účastníkov trhu v EÚ, s cieľom pokročiť v rozvoji únie kapitálových trhov, keďže ich rozvoj prispieva k zlepšeniu makroekonomického riadenia v hospodárskej a menovej únii.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Európsky bankový sektor je podľa lídrov odolný a má silnú kapitálovú a likvidnú pozíciu. Jeho odolnosť výrazne posilnila Banková únia, a preto vyzývajú na pokračovanie v úsilí o jej dobudovanie.

(SITA)

O mam

Consent choices