nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /Jablko, RE/. PHOTO: FB LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: O Klusovi

Je veľmi sexi kopnúť si do niekoho, kto je už na zemi. Hlavne na Slovensku. Kopnúť si takto do politického konkurenta navyše prináša v kampani aj politické body.

Nominácia Martin Klus na post audítora v Európskom audítorskom dvore bola nešťastná od začiatku. Sprevádzalo ju politické dusno, hry o poslancov a celkovo také to lepkavé politické bahno. Dalo by sa diskutovať, či Martin spĺňa odborné požiadavky, preto sa do toho nejdem púšťať. Napokon, sama som europoslankyňa bez vysokoškolského titulu a to som viedla jeden z najvýznamnejších výborov EP, dnes som v ňom koordinátorka mojej frakcie a výsledky si môžete pozrieť v odpočtoch mojej práce 🙂

Prekáža mi, že sa v tejto nechutnej etude, v ktorej sa kope do Martina, nehovorí celá pravda.

Jeho verejné vypočutie vo výbore sprevádzal veľmi silný lobing za to, aby Martin nebol zvolený. Ten lobing prichádzal od slovenských politikov, takých, ktorí sú v EP, takých, ktorí sú v NR SR alebo mimo nej, takých, ktorí zdvihli telefón alebo napísali email, aby europoslancom jednostranne vylíčili nielen zákulisné detaily Martinovej nominácie, ale aj hypotetické úvahy o jeho pokrivenom charaktere a politickej korupcii. Odstaviť Martina pre niektorých znamenalo zarobiť body na znemožnení Hegerovej nominácie, iným išlo čisto o pomstu.

Keď čítali zahraniční europoslanci komentáre aj otázky k Martinovi, počula som tam slová našich domácich politikov. Keby takto dôsledne konali doma v prospech krajiny, ako konali v neprospech Martina, boli by sme Švajčiarsko.

Kedysi takto pohorel Radoslav Procházka, pamätáte? Bol nominovaný na sudcu v Luxemburgu a o jeho nezvolenie sa cez rovnaký lobing postarali slovenskí politici, ktorí sa k nemu hrdo hlásili, keď kandidoval na prezidenta a na gazdu pravice. Dnes ten istý Rado Procházka píše jedny z najkvalitnejších a najodbornejších článkov na N-ku, intelektuálna elita mu zaslúžene tlieska a ja sa pýtam, či by to naozaj bola taká hanba pre Slovensko, keby nás zastupoval ako sudca Všeobecného súdu EÚ…

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Niektoré z pripomienok k nominácii Martina nejdem spochybňovať, ale odmietam hrať divadlo, že Martin Klus je toxický trafikant. Roky som s ním bola v SaS, stáli sme bok po boku v rôznych politických bojoch, opakovane ukázal, že je na správnej strane barikády.

Som pripravená na všetky tie hejty, ale bola by som obrovský pokrytec, keby som týchto pár slov nenapísala. Napokon, verím, že Martin sa postaví k výsledku voľby vo výbore čelom, zváži svoje možnosti a rozhodne sa o svojej budúcnosti správne.

Martin sa z toho otrasie, ale pre Slovensko bola táto fraška veľmi ponižujúca. Na zosmiešnenie Slovenska to využil napríklad český europoslanec Zdechovský.

A to len pre to, že sa znovu ukázalo, že Slovákovi nikto tak nedokáže ublížiť ako Slovák.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /Jablko, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices