Zasadnutie NATO, vstup Fínska do Aliancie. PHOTO: MZVaEZ SR

R. Káčer: Fíni vstupom do NATO nechránia len seba. Zvyšujú bezpečnosť celej Aliancie, aj Slovenska

Fínsko sa v utorok 4. apríla 2023 oficiálne stalo 31. členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Pri tejto príležitosti v sídle Aliancie v Bruseli slávnostne vztýčili fínsku vlajku medzi vlajkami ďalších spojencov. Stalo sa tak symbolicky v deň 74. výročia založenia NATO.

„Toto je historický deň nielen pre Fínsko, ale tiež pre celú Alianciu. NATO sa stáva silnejšou a bezpečnejšou obrannou alianciou, pretože čím viac členov má, tým efektívnejšie odstrašuje prípadných agresorov,“ uviedol po slávnostnej ceremónii v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

V tejto súvislosti opätovne zdôraznil, že neexistuje lepší a efektívnejší spôsob ako Slovensko udržať v bezpečí, než je členstvo v NATO, ktoré predstavuje základ našej slobody, stability, ale tiež ekonomického rozvoja a prosperity. Fínsko, podľa šéfa slovenskej diplomacie, vďaka vyspelej a modernej armáde posilní spôsobilosti celej Aliancie. Bezpečnostná situácia v Európe sa po začiatku nelegálnej agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine výrazne zmenila, a preto sa Fínsko rozhodlo získať bezpečnostné záruky kolektívnej obrany NATO.  „Nezabúdajme však, že žiadosť o vstup do Aliancie podali Fíni spoločne so Švédmi, ktorí sa v reakcii na ruskú agresiu proti Ukrajine rovnako usilujú o bezpečnostné záruky spojené s členstvom v NATO. Skoré ukončenie ratifikačného procesu aj v prípade Švédska je v záujme nás všetkých,“ pripomenul minister Káčer.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Zároveň dodal, že žiadosti oboch škandinávskych krajín o vstup do NATO podčiarkujú zlyhanie politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruská federácia však podľa R. Káčera zostáva najvýznamnejšou priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov, ako aj pre mier a stabilitu v celom euroatlantickom priestore.

O mam

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices