chemicke zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ stále rieši detaily plánu na poskytnutie milióna kusov munície Ukrajine

Dva týždne po tom, ako Európska únia (EÚ) ohlásila dohodu o poskytnutí jedného milióna kusov munície Ukrajine v najbližších 12 mesiacoch, blok stále rieši právne špecifiká, ako plán realizovať. Informuje o tom portál Politico.

Veľvyslanci členských štátov EÚ v stredu o problematike diskutovali, ale nedokázali dosiahnuť významný pokrok v jednej z kľúčových otázok, uviedli viacerí diplomati oboznámení s rokovaniami. Predmetom sporu zostáva to, či tieto zbrojné kontrakty dostanú výlučne firmy z EÚ alebo budú sprístupnené aj výrobcom mimo bloku. Francúzsko presadzuje, aby peniaze zostali v rámci EÚ, konštatovalo niekoľko diplomatov. Paríž podporujú aj Grécko a Cyprus, čo podľa časti diplomatov súvisí s ich snahou, aby kontrakty nedostali tureckí výrobcovia.

Dvaja diplomati dodali, že Európska komisia musí podrobnejšie zmapovať výrobnú kapacitu európskych firiem predtým, ako budú môcť dosiahnuť konečnú dohodu. Veľvyslanci sa preto v stredu sústredili na dokončenie menej kontroverznej časti dohody, a to zmluvy, že veľkú časť munície Kyjivu darujú. Diplomati, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, uviedli, že veľvyslanci dokončili dohodu o pláne darovania.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Cieľom EÚ je odštartovať plán prostredníctvom troch simultánnych častí. Po prvé, Únia vyčlení jednu miliardu eur na zaplatenie krajinám, ktoré muníciu môžu darovať okamžite zo zásob svojich armád alebo presmerovaním objednávok. Potom EÚ vyčlení druhú miliardu eur na spoločný nákup ďalšej munície pre Ukrajinu a nahradenie munície, ktorú Európa darovala. A po tretie, chce Únia skúmať možnosti zväčšenia schopnosti Európy vyrábať zbrane, ktoré bude potrebovať v budúcnosti.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices