Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: © European Union

Von der Leyenová: Únia a Čína by mali obnoviť rovnováhu v obchodných vzťahoch

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová informovala o potrebe obnoviť rovnováhu v obchode Európskej únie (EÚ) s Čínou. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Naše ekonomiky sú silne prepojené, ale obchodný deficit EÚ sa zvyšuje v dôsledku diskriminačných praktík,“ napísala Von der Leyenová vo štvrtok na Twitteri a podotkla, že strany by mali obnoviť hospodársky a obchodný dialóg na vysokej úrovni. Von der Leyenová je momentálne na návšteve Číny spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala tlak na diplomatické vzťahy EÚ s Pekingom, ktorého úzke vzťahy s Moskvou a agresívna zahraničná politika spôsobili, že blok je čoraz ostražitejší. Peking vyhlásil neutralitu v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ale neodsúdil ruskú inváziu a namiesto toho počas ostatného roka posilnil svoje ekonomické a diplomatické vzťahy s Kremľom.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Obaja európski lídri zdôraznili úlohu, ktorú by Čína mohla zohrať pri riešení konfliktu na Ukrajine.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices