pocitac
Ilustračné PHOTO © European Union.

Plán štátnych IT projektov z eurofondov bude po prvý raz v histórii pripomienkovať odborná verejnosť

Ministerstvo informatizácie pod vedením vicepremiérky Veroniky Remišovej predstavilo odbornej verejnosti a  kľúčovým partnerom v oblasti informatizácie a digitalizácie plán štátnych IT projektov, na ktoré sa plánujú využiť nové eurofondy z Programu Slovensko. V spolupráci s ďalšími ministerstvami a verejnou správou pripravili projekty na kyberbezpečnosť, digitálne služby štátu, digitálnu ekonomiku a zručnosti či na širokopásmové internetové pripojenie. Na zlepšenie digitálnych služieb štátu je v nových eurofondoch určených 411 miliónov eur.

„Do tvorby investičného plánu pre nové eurofondy sme zapojili stovky odborníkov, od ministerstiev, samospráv, zamestnávateľov, akademickej obce až po mimovládne organizácie. Podobne, ako sme pripravovali transparentne celkový investičný plán pre nové eurofondy, takisto teraz odbornej verejnosti predstavujeme plán investícií do štátneho IT v novom eurofondovom období, keďže chceme, aby sa realizovali len zmysluplné projekty, ktoré majú reálny prínos pre občanov. Tento plán budeme na základe spätnej väzby upravovať,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová.

„Úplne meníme prístup štátu k budovaniu IT systémov. Za bývalej vlády to fungovalo väčšinou tak, že dohodnutí dodávatelia sami určovali štátu, čo potrebuje, a štát len platil. Neraz išlo o nezmyselné a predražené projekty a štát dokonca nemal v rukách dodávanú infraštruktúru, ale stal sa rukojemníkom súkromných dodávateľov. Tento pokrivený systém sme stopli a oligarchov odstrihli od ich kšeftov. Hneď po nástupe do úradu v roku 2020 som nariadila spraviť audit najväčších IT projektov, ktoré tu zostali po predošlej vláde. Overili sme spolu 54 národných projektov za viac ako pol miliardy eur. Naším cieľom bolo zistiť stav týchto projektov, ich výhodnosť, prínos či riziká. Pri niektorých projektoch sme navrhli, aby sa v nich po zapracovaní pripomienok pokračovalo, iné sme upravili a okresali o zbytočnosti, keďže boli predražené, zle pripravené alebo neužitočné. Doba, kedy štát za bývalých vlád do informatizácie investoval miliardu eur a ďalšie stámilióny každý rok a prínos pre občanov bol takmer nulový, sa skončila,“ zdôraznila Remišová.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

„Len za tri roky sa nám profesionálnym a bezkorupčným riadením štátneho IT podarilo ušetriť viac ako 155 miliónov eur. Odstrihli sme oligarchov a vďaka tomu môžeme prinášať naozaj užitočné digitálne služby štátu pre občanov – či už najväčšie rušenie papierovačiek na úradoch alebo Slovensko v mobile či projekt Digitálny žiak, vďaka ktorému pomôžeme 152 000 žiakom na ceste k modernému vzdelávaniu. Eurofondy využívame transparentne, bez korupcie a v prospech ľudí na Slovensku,“ dodala vicepremiérka Remišová.

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka EU

Výzva na pripomienkovanie revízie pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rybárstvo

Európska komisia vyzýva všetky zainteresované strany, aby sa vyjadrili k navrhovaným revidovaným pravidlám štátnej pomoci pre …

Consent choices