nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: FB LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: V kúpnej sile sme druhí najhorší z EÚ

Inflácia trápi Slovákov najviac zo všetkých tém, povedali to v domácom prieskume aj v európskom barometri. V kúpnej sile sme druhí najhorší z EÚ. Šialené ceny potravín pocítili aj tí, ktorí doteraz nemuseli rátať drobné v peňaženke a prejsť cez cestu do iného supermarketu kvôli akcii na rožky.

Obavy zo stúpajúcich nákladov na život plynú aj z nastavenia slovenského sociálneho systému. Funguje podľa zásluhovosti, nie podľa potrieb. Najslabších nechránime, nikomu to neprekáža. Sociálnu politiku treba cieliť.

Keď dokážu politici tak dobre vykrádať diplomovky, tu je pár tipov, ktoré by mohli minister práce Krajniak a minister financií Heger odkukať. Keďže inflácia nikam neodchádza, verme im, že to dokážu. Veď na vlnu populistických nesystémových sociálnych kváziriešení, na ktorú bol Smer špecialistom, naskočiť vedeli.

🇨🇿Český model príspevku na bývanie dorovnáva náklady ľuďom, ktorým výdavky na bývanie presahujú 30 % čistého príjmu.

🇩🇪Dobre nastavená valorizácia sociálnych dávok reaguje na REÁLNE zvyšovanie nákladov. V Nemecku je to kombinácia rastu platov a cien, v Holandsku 🇳🇱berú do úvahy aj rast minimálky a indexáciu robia aj viac ako raz ročne.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

🇦🇹Rakúsko rozširuje valorizáciu na stále viac prídavkov, napríklad na deti.

🇪🇪Estónsko, 🇩🇪Nemecko či 🇵🇱Poľsko používajú valorizáciu minimálneho príjmu, ktorá je postavená na „spotrebiteľskom koši tovarov a služieb“, aby naozaj odrážala reálny rast nákladov, a je postavená aj na počte detí či mieste a povahe ich bývania.

🇧🇪Belgicko poskytuje energetické dotácie vyhradené aj penzistom či slobodným rodičom.

🇳🇴Nórsko pri žiadostiach o sociálne dávky zohľadňuje aj účty za elektrinu a nezapočítava detské prídavky pri posudzovaní nároku na sociálnu pomoc.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /Jablko, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices