Tulipány. PHOTO: © European Union 2014

Únia vlani exportovala orchidey, hyacinty, tulipány a narcisy za 100,6 milióna eur

Európska únia (EÚ) vlani exportovala cibule hyacintov, narcisov a tulipánov a pahľuzy orchideí v hodnote 100,6 milióna eur. Import týchto rastlín do Únie bol vlani len v hodnote 30,9 milióna eur. Na svojej webstránke o tom informuje štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Zo všetkých členských krajín bolo za väčšinu exportu cibúľ a pahľúz zodpovedné Holandsko, a to konkrétne za 81 percent v hodnote 82 miliónov eur. Ďalší poprední exportéri mali mieru vývozu pod desať percent. Litva bola zodpovedná za sedem percent vývozu v hodnote 6,7 milióna eur, nasledovalo Poľsko s piatimi percentami a 4,8 miliónmi eur, Dánsko, ktoré malo dve percentá a 2,1 milióna eur, a Lotyšsko tiež s dvoma percentami exportu v hodnote dvoch miliónov eur.

Väčšina exportovaných cibúľ hyacintov, narcisov a tulipánov a pahľúz orchideí smerovala na európske územie. Hlavným partnerom Únie v tomto smere bolo Švajčiarsko, ktoré importovalo tieto rastliny v hodnote 31,3 milióna eur, čo predstavovalo 31 percent z celkového počtu. Potom nasledovali Spojené kráľovstvo (21,4 milióna eur; 21 %), Nórsko (11,5 milióna eur; 11 %), Rusko (9,4 milióna eur; 9 %) a Ukrajina (5,5 milióna eur, 5 %).

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

EÚ vyvážala aj ostatné cibule, hľuzy, hľuzovité korene, pakorene a ďalšie, v štádiu rastu alebo v kvete, v hodnote 20,9 milióna eur. Holandsko bolo tiež hlavným vývozcom, pričom export rastlín dosiahol hodnotu 10,5 milióna eur, čo bola polovica z celkového počtu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

dovoz, vyvoz

Správa EK naznačuje nárast dovozu aj vývozu agropotravinárskych výrobkov

Agropotravinársky obchod v EÚ sa po spomalení v apríli v máji vrátil späť k nárastu …

Consent choices