Pomoc, zásobovanie RescEU. PHOTO: © European Union 2021 - Source : EP

EÚ vyčlenila 116,6 milióna eur na núdzové prístrešky pre mechanizmus civilnej ochrany rescEU

Európska únia (EÚ) v utorok vyčlenila 116,6 milióna eur pre Chorvátsko, Poľsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Turecko na nákup a skladovanie nových rezerv núdzových prístreškov v rámci mechanizmu civilnej ochrany rescEU, ktoré môžu ubytovať tisíce ľudí. Na svojej internetovej stránke o tom informovala Európska komisia (EK).

Tieto rezervy budú tvoriť vysoko kvalitné núdzové prístrešky, napríklad ľahké prefabrikované štruktúry, kontajnery a núdzové stany. Obytné jednotky budú dopĺňať iné zariadenia, ako sú sprchy a toalety, kuchyne, práčovne a spoločenské priestory s osobitným zreteľom na bezpečný priestor pre deti a najviac zraniteľných ľudí.

EK zároveň nakúpila tisíce lôžok, ktoré sa môžu použiť v dočasných ubytovacích centrách pre utečencov alebo ľudí, ktorí museli opustiť domovy v rámci svojej krajiny. Tieto nové rezervy sú nad rámec skôr alokovaných 62,3 milióna eur na núdzové prístrešky a lôžka určené na reakciu na ukrajinskú krízu. Z tejto úvodnej rezervy mechanizmu rescEU na Ukrajinu a do susedných štátov, napríklad na Slovensko, dodali tritisíc zariadených jednotiek na ubytovanie a takmer päťtisíc dodatočných lôžok. Okrem toho 500 ubytovacích jednotiek a dvetisíc núdzových stanov smerovalo do Turecka po tom, ako krajinu postihlo zemetrasenie.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Z mechanizmu rescEU únia poskytuje Ukrajine zdravotnícke a ochranné prostriedky za 11,3 milióna eur

Na základe žiadosti ukrajinskej vlády o zdravotnícke vybavenie, ochranné prostriedky a špeciálne vybavenie na ochranu …

Consent choices