Tank, zbrane. PHOTO: © European Union 2016 - Source : EP

Komisia vyčlenila na výskumno-vývojové projekty v oblasti obrany 1,2 miliardy eur

Európska komisia (EK) prijala tretí ročný pracovný program v rámci Európskeho obranného fondu. Na kolaboratívne výskumno-vývojové projekty v oblasti obrany vyčlenila 1,2 miliardy eur. Informuje o tom prostredníctvom svojej webstránky.

Pracovný program na rok 2023 sa zameriava na potrebné obranné technológie a spôsobilosti v súlade s prioritami Európskej únie (EÚ). Obsahuje 34 tém rozdelených do štyroch tematických výziev na predkladanie návrhov, ako aj tri výzvy zamerané na prelomové technológie a malé a stredné podniky. Výzvy by malo byť podľa očakávaní možné predkladať od 15. júna 2023 do 22. novembra 2023.

Výzvy pripravia pôdu pre rozvoj bojových systémov novej generácie, hlavných bojových tankov, európskych kapacít nepriamej palebnej podpory, strategickej leteckej prepravy nadrozmerných nákladov či špecializované riešenia hardvérovej architektúry pre energeticky účinné systémy umelej inteligencie. Program bude podporovať symbolické projekty v kritických oblastiach, ako napríklad získavanie informácií o situácii vo vesmíre či boj proti nadzvukovým strelám. V námornej oblasti podporí napríklad vývoj prototypu Európskej hliadkovacej korvety (EPC).

Pracovný program na rok 2023 zároveň zabezpečuje kontinuitu financovania určitých dôležitých projektov, ktoré boli iniciované v predchádzajúcich výzvach na predkladanie návrhov v rámci Európskeho obranného fondu, ako aj v rámci dvoch programov, ktoré Európskemu obrannému fondu predchádzali.

Súčasťou programu je aj súbor nových opatrení na podporu inovácií v oblasti obrany pod záštitou programu EÚ pre inovácie v oblasti obrany (EUDIS). Do roku 2027 Komisia v rámci EUDIS plánuje vytvoriť investície do inovácií v oblasti obrany v hodnote až dvoch miliárd eur, ktoré by sa uskutočnili v rámci Európskeho obranného fondu.

Viac..  Strážcovia prístupu musia dodržiavať všetky povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych trhoch

Eurokomisia bude prostredníctvom EUDIS podporovať inovatívnych podnikateľov, startupy a malé a stredné podniky s cieľom pomôcť im prekonať tradičné prekážky vstupu na trh, priniesť na trh nové nápady a prispieť k bezpečnosti a obrane EÚ. V pracovnom programe Európskeho obranného fondu na rok 2023 pribudnú tri nové opatrenia programu EUDIS, pričom na vykonávanie všetkých opatrení sa vyčlení rozpočet vo výške približne 220 miliónov eur. Program pomôže pri vykonávaní akčného plánu EÚ na rok 2021 týkajúceho sa synergií medzi civilným sektorom, obranným a vesmírnym priemyslom, poukazuje EK v tlačovej správe.

Európsky obranný fond pomôže znížiť fragmentáciu investícií v oblasti rozvoja európskych obranných spôsobilostí, zvýši konkurencieschopnosť priemyslu a podporí interoperabilitu v celej Európe. Následkom prijatia zmieneného pracovného programu bude mať Komisia od začiatku uplatňovania nariadenia o Európskom obrannom fonde v máji 2021 v tejto oblasti preinvestované viac než tri miliardy eur.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bienkowska, Katainen

Európsky obranný fond prispeje k strategickej autonómii EÚ

Európsky parlament, Rada a Komisia dospeli k čiastočnej politickej dohode o Európskom obrannom fonde, ktorý …

Consent choices