Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Priority rozvoja európskej dopravnej siete a ochrana osobných údajov medzi EÚ a USA

Europoslanci budú hlasovať o nových usmerneniach pre rozvoj transeurópskej dopravnej siete. Zareagujú aj na najnovšie snahy o ustanovenie akceptovateľného rámca pre výmenu údajov medzi EÚ a USA.

Okrem výborov zasadnú tento týždeň aj poslanecké kluby, aby sa pripravili na nasledujúce plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 17. – 20. apríla v Štrasburgu.

Rozvoj európskej dopravnej siete: aktualizácia a reakcia na ruskú agresiu 

Výbor EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) bude vo štvrtok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal aktualizovať usmernenia týkajúce sa rozvoja transeurópskej dopravnej siete, konkrétne cestných, železničných a vnútrozemských vodných koridorov. Súčasťou návrhu, ktoré reaguje aj na ruskú agresiu voči Ukrajine,  je utlmenie podpory pre budovanie prepojení s Ruskom a Bieloruskom a väčší dôraz na koridory s Ukrajinou a Moldavskom.

Ochrana osobných údajov medzi EÚ a USA

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) vo štvrtok zareaguje na najnovšie úsilie o ustanovenie rámca pre výmenu osobných údajov medzi EÚ a USA, ktorý by bol prijateľný pre Súdny dvor Európskej únie. Poslanci prijmú v tejto veci nelegislatívne uznesenie.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa budú tento týždeň zaoberať témami blížiaceho sa plenárneho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v dňoch 17. – 20. apríla v Štrasburgu. Parlament ako celok bude na budúci týždeň hlasovať o reforme systému EÚ na obchodovanie s emisiami – a to aj pre leteckú a námornú dopravu, ale aj o mechanizme uhlíkovej kompenzácie na hraniciach a novom sociálno-klimatickom fonde. Poslanci sa budú venovať aj odlesňovaniu a udržateľnému kolobehu uhlíka a v rámci série debát s názvom „Toto je Európa“ privítajú v rokovacej sále EP luxemburského premiéra Xaviera Bettela.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices