turizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hrubá pridaná hodnota turizmu EÚ v predpandemickom roku 2019 bola na úrovni 572 miliárd eur

V roku 2019, posledný rok predtým, ako pandémia COVID-19 výrazne zasiahla sektor cestovného ruchu, dosahovala hrubá pridaná hodnota priamo generovaná cestovným ruchom odhadom 572 miliárd eur alebo 5 % z celkovej hrubej pridanej hodnoty v hospodárstve Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Spomedzi krajín, za ktoré sú k dispozícii údaje, najvyšší podiel cestovného ruchu na celkovej hrubej pridanej hodnote zaznamenali v Chorvátsku (11 %), Portugalsku (8 %), Španielsku (7 %), Taliansku (6 %) a Rakúsku (5 %). V absolútnom vyjadrení bola najvyššia priama hrubá pridaná hodnota cestovného ruchu v Nemecku (124 miliárd eur), Taliansku (100 miliárd eur) a Francúzsku (87 miliárd eur).

Na základe údajov z roku 2020 pre približne polovicu krajín EÚ celková priama hrubá pridaná hodnota klesla o 184 miliárd eur, v percentuálnom vyjadrení to bolo o 32 % menej v porovnaní s rokom 2019. V roku 2020 zo 64 odvetví v hospodárstve sa tri zo štyroch, ktoré zaznamenali pokles hrubej pridanej hodnoty o viac ako 25 %, týkali cestovného ruchu. Boli to cestovné služby (-67 % v porovnaní s rokom 2019), letecká doprava (-66 %) a pohostinské služby (-41 %)

Viac..  ECB v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová: Pandémia koronavírusu už nie je hrozbou, EÚ navždy zmenila

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala oznámenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že …

Consent choices