EÚ a Ukrajina, solidarita. Vlajky EÚ. PHOTO: © European Union 2022

Únia uvalila sankcie proti Wagnerovej skupine a ruskej tlačovej agentúre RIA FAN

Európska únia (EÚ) zaradila ruskú súkromnú vojenskú armádu Wagnerova skupina a ruskú tlačovú agentúru RIA FAN na zoznam organizácií, voči ktorým uplatňuje sankcie pre podkopávanie nezávislosti Ukrajiny. EÚ uvalila sankcie na tieto dve organizácie pre „podkopávanie a ohrozovanie územnej integrity, suverenity a nezávislosti Ukrajiny“, uviedla vo štvrtkovom vyhlásení Rada EÚ. Informuje o tom portál cnn.com.

„Rusko musí zastaviť svoju agresiu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahnuť všetky svoje vojenské sily a zástupné sily z celého územia Ukrajiny podľa jej medzinárodne uznaných hraníc,“ vyhlásila Rada Európskej únie. „EÚ stojí pevne a úplne pri Ukrajine a bude naďalej poskytovať Ukrajine a jej ľudu silnú politickú, ekonomickú, vojenskú a humanitárnu pomoc tak dlho, ako to bude potrebné,“ vyhlásila Rada EÚ.

Tlačová agentúra RIA FAN je súčasťou ruskej mediálnej organizácie Patriot Media Group, ktorej správnu radu vedie Jevgenij Prigožin. Práve on je zároveň aj šéfom žoldnierskej organizácie Wagnerova skupina, voči ktorej EÚ už skôr zaviedla sankcie pre vážne porušovanie ľudských práv.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Európska únia doteraz v súvislosti s vojnou na Ukrajine zaviedla sankcie proti 1 473 jednotlivcom a 207 organizáciám, konštatuje vyhlásenie Rady EÚ. Sankcie znamenajú zmrazenie majetku týchto jednotlivcov a organizácií a zákaz pre občanov a firmy EÚ poskytovať im financie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices